• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

24.10.2023

19:01

Raketiran Tel Aviv - treći put u nekoliko sati! Izraelski ministar šefu UN Guterešu: U kom svetu živite? (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Vesti

Raketiran Tel Aviv - treći put u nekoliko sati! Izraelski ministar šefu UN Guterešu: U kom svetu živite? (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Izraelsko-palestinski sukob ušao je u osamnaesti dan.

Izraelski ministar Guterešu: U kom svetu živite?

 Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog njegove kritike izraelskih napada na Gazu, upitavši ga "u kom svetu živi".
- Gospodine, generalni sekretare, u kom svetu živite? To definitivno nije naš svet - poručio je Koen na sednici Saveta bezbednosti Ujednjenih nacija o ratu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, prenosi "Tajms of Izrael".
Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da "užasni napadi" palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".
- Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Istakao je da se napadi Hamasa 7. oktobra na Izrael nisu dogodili "u vakuumu" i naglasio da je palestinski narod 56 godina pod okupacijom.

Foto: EPA/Daniel Irungu

 

 

Raketiran region Tel Aviva treći put u nekoliko sati

 

Masivna baražna raketna paljba pogodila je danas region Tel Aviva treći put u nekoliko sati, a sirene se oglašavaju širom regiona oko tog grada.
Pogođene su i oblasti istočno od grada oko aerodroma Ben Gurion, kao i mesta na severu i jugu, preneo je Tajms of Izrael.
Pretpostavlja se da su rakete iz Gaze usmerene na najnaseljenija područja Izraela.
Kako se navodi, jedna raketa ispaljena iz Gaze možda je pala kod naselja Alfei Menaše na Zapadnoj obali, severoistočno od Tel Aviva.
Saopšteno je i da u napadu nema povređenih. Odgovornost za ranija lansiranja preuzimao je Hamas, koji se zasad nije oglasio o novom napadu.

Hamdan pozvao arapske, islamske zemlje
i UN da zaustave napad Izraela na Gazu

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan pozvao je danas arapske, islamske zemlje i Ujedinjene nacije da pokušaju da zaustave izraelski napad na Gazu.
Na konferenciji za novinare u Bejrutu, Hamdan je pozvao arapske zemlje i da prekinu bilo kakvu normalizaciju diplomatskih odnosa sa Izraelom, preneo je Rojters.
On je pozvao i na otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć, kako bi se omogućilo dopremanje goriva, pomoći i opreme za uklanjanje ruševina u Gazi.

Vazdušna opasnost u regionu Tel Aviva

Sirene za vazdušnu opasnost se oglašavaju širom oblasti istočno od Tel Aviva, uključujući gradove u blizini aerodroma "Ben Gurion" i naselja na Zapadnoj obali, usled velike raketne paljbe iz Gaze.
Baraž raketa ispaljen je po drugi put prema tom području za manje od 15 minuta.

Broj poginulih u Gazi 5.791, od kojih 2.360 dece

Foto: Tanjug/AP

 

 

Najmanje 5.791 Palestinac je ubijen u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, uključujući 2.360 dece, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja Gaze.
Ministarstvo je navelo da je 704 Palestinaca ubijeno samo u prethodna 24 časa, preneo je Rojters.
U saopštenju stoji i da je 16.297 osoba povređeno od početka sukoba.

Nikolić: Broj talaca koje je oteo Hamas porastao na 222

Broj talaca koji su oteti 7. oktobra od strane Hamasa ažurira se iz dana u dan i danas se, uprkos četiri osobe koje su oslobođene, popeo na 222, izjavio je počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.
Kako je naveo, širok je spektar reagovanja porodica otetih Izraelaca koje zahtevaju od tamnošnjeg generalštaba da sudbina njihovih najmilijih ne bude uzročnik daljeg delovanja izraelske vojske."Drugim rečima, samo u taktičkom kontekstu može da se gleda neka vrsta minimalnog propuštanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze preko graničnog prelaza Rafa iz Egipa, koja bi sadržala namirnice i potrebštine za zdravstvene ustanove, a za uzvrat puštanja na slobodu kidnapovanih Izraelaca, dok bi svako drugo osvrtanje na strateški značaj imalo sasvim drugi tok događaj", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

IDF bacile letke tražeći od Palestinaca da im pruže informacije o taocima

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bacile letke u Pojas Gaze tražeći od Palestinaca da pruže Izraelu informacije o taocima koje drži Hamas.

- Ako želite bolju budućnost za sebe i svoju decu, preduzmite akciju i dajte nam čvrste i korisne informacije što pre u vezi sa taocima u vašem kraju - navodi se u letku, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelska vojska uverava Palestince da će uložiti maksimalne napore da im bezbedi sigurnost, garantuje poverljivost i finansijsku nagradu.

"Ovo je najopasnija igra na Bliskom istoku!" Otkriven pravi razlog odlaganja izraelske kopnene ofanzive!

Nova raketa stigla iz Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je protivtenkovska vođena raketa ispaljena iz Libana na oblast Štula na severu Izraela.

Kako se navodi, u napadu nema povređenih, prenosi Tajms of Izrael.

Katar: dobili su "dozvolu za ubijanje"

Katarski lider, emir šeik Tamim bin Hamad Al-Tani, ocenio je da su saveznici Izraela dali Jerusalimu „dozvolu za ubijanje“

- Mi kažemo da je dosta - rekao je emir šeik Tamim bin Hamad Al-Tani na sastanku Saveta Šura, zakonodavnog tela Katara, prema prevodu koji je objavio kraljevski sud.

- Neodrživo je da Izrael dobije bezuslovno zeleno svetlo i slobodnu dozvolu za ubijanje, niti je održivo da nastavi da ignoriše realnost okupacije, opsade i naseljavanja - rekao je šeik, prenosi Tajms of Izrael.

Iran upravo otkrio: Dobili smo dve poruke od SAD!

 

Izraelska vojska nastavlja da povećava vojno prisustvo na granici sa Pojasom Gaze

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je u utorak da je vojska "spremna i odlučna" za sledeću fazu rata i da čeka političke instrukcije, preneo je Gardijan.

Racija na Zapadnoj obali

U noćašnjoj raciji na Zapadnoj obali IDF i izraelska služba bezbednosti Šin Bet uhapsili su 32 tražena lica, od kojih su 18 aktivisti Hamasa, prenosi Jerusalim post.

Izraelska vojska je na granici svojih mogućnosti, piše "Vajs".

Pozivajući se na izraelske zvaničnike, autori navode da bi moguća izraelska kopnena operacija mogla da traje mesecima i da bi zahtevala jako vojno prisustvo.

- Sada imamo jedan i po front, to je jedan od razloga zbog kojeg je teroristička operacija Hamasa bila tako uspešna... Vojnici koji su trebali da budu van Gaze, nalazili su se na Zapadnoj obali, štitili naselja i jurili decu koja bacaju kamenice u Dženinu - rekao je jedan od izvora u izraelskoj vojsci.

Kako je dodao taj izvor, situacija na Zapadnoj obali može svakog trenutka da se dodatno pogorša.

 

(VIDEO) Šok priznanje zarobljenih Hamasovaca! Otkrili kolika nagrada im je obećana - ali samo ako prate jezivo uputstvo

 

Eksploziju u bolnici nije izazvala izraelska raketa

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da eksploziju u bolnici u gradu Gaza prošle nedelje nije izazvala raketa koju je ispalio Izrael i takodje, doveo u pitanje broj poginulih koji su saopštili palestinski zvaničnici.

"Moramo da izbegnemo negativan uticaj propagande, jer tu raketu za koju je rečeno da je izazvala 500 smrtnih slučajeva, u stvarnosti bilo je oko 50 ljudi... nije lansirao Izrael," rekao je Tajani za televiziju Skaj TG24, preneo je Rojters.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je broj poginulih u bolnici 471.

Oslobođena Izraelka obratila se medijima

Ona je rekla da je prošla kroz pakao, opisujući kako su je oteli Hamasovi naoružani ljudi na motorima. Prema njenim rečima, odvedena je u Gazu kroz velika vrata, a od vožnje je zadobila modrice. Kaže i da je teško disala.

 

 

"Za svaku osobu postojao je čuvar, vodili su računa o svakom detalju", kazala je Joševed.

Redovi za vodu u Gazi

 

 

Otkriveno - on je mozak izraelske ofanzive! Predvodio specijalce u Iraku, strah je i trepet među Islamistima (FOTO)

 

Hercog upozorio Liban

Izrael ne želi da vodi rat sa militantima Hezbolaha na svojoj severnoj granici, već je umesto toga fokusiran na borbu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, ukazao je na današnjem sastanku sa Makronom izraelski predsednik Isak Hercog.

- Želim da bude jasno da mi ne tražimo konfrontaciju na našoj severnoj granici, niti sa bilo kim drugim. Ali ako nas Hezbolah uvuče u rat, trebalo bi da bude jasno da će Liban platiti cenu za to - rekao je Hercog, prenosi "Tajms of Izrael".

 

Dok su je izvodil iz jazbine Hamasa Jevrejka uradila šokantnu stvar, a njene reči... (FOTO, VIDEO)


Makron: Prioritet oslobađanje svih talaca

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom razgovora sa izraelskim kolegom Isakom Hercogom da je prioritet oslobađanje svih talaca.

- Prvi cilj bi trebalo da bude oslobađanje svih talaca, bez ikakve razlike - rekao je Makron i dodao:

 

 

- Želim da budem siguran da nećete ostati sami u ovom ratu protiv terorizma jer govorim u ime zemlje koja je doživela terorističke napade, a vi ste bili tamo. I mislim da je naša dužnost da se borimo protiv ovog terorizma, bez ikakve zabune, bez proširenja sukoba.

Makron je to rekao novinarima kojima se obratio zajedno sa izraelskim premijerom Banjaminom Netanijahuom u Jerusalimu, preneo je Rojters.

Francuski predsednik je još kazao da međunarodna zajednica mora da izbegne eskalaciju sukoba u regionu, preneo je "Gardijan". On je posebno pozvao Hezbolah i Iran da se ponašaju odgovorno.

CNN: Bolnica Al Šifa u Gazi postaće masovna grobnica bez struje

Najveća bolnica u Gazi postaće "masovna grobnica" ako ostane bez goriva, saopštio je za CNN Hasan Abu Sita, britansko-palestinski lekar koji radi u bolnici Al Šifa.

- Pravo pitanje je da li će išta ostati od bolnice kada nema struje? I moj odgovor je: Ne. U stvari, bolnica Šifa će postati masovna grobnica ako ostane bez struje - rekao je Abu-Sita za CNN.

On je dodao da trenutno tamo ima 150 pacijenata na respiratorima, a operacione sale i aparati za anesteziju nisu u funkciji zbog nestašice struje. Bolnica trenutno ima "oko 1.700 pacijenata koji su ranjeni, što tri puta nadmašuje kapacitet", saopštio je lekar. Abu Sita je naglasio da će "zbog dužih i češćih prekida struje, bolnica Šifa efektivno prestati da postoji kao bolnica“.

Foto: Reuters

Bolnica Al Šifa

Ovo može takođe da utiče na porodilište i odeljenje za novorođenčad, najveće u Gazi, jer će više od 15 inkubatora "prestati da funkcioniše" kada nestane struje, rekao je Abu Sita.

Snimak razaranja kampa u Pojasu Gaze

 

 

 

Izrael oformio specijalni "odred smrti" - Supertajne špijunske snage udružile se sa elitnom jedinicom i krenule u zajednički zadatak

 

UNRVA: Još šest pripadnika UN ubijeno u Gazi

 

 

Sudbina povređenih u napadu Hamasa

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 278 osoba povređenih u napadu Hamasa 7. oktobra i ratu koji je usledio i dalje hospitalizovano u Izraelu.

Od toga je 40 u teškom stanju, 164 u srednje teškom, a 74 u dobrom stanju, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas se dokopao raketa sa Zapada! Izraelcima stigla brutalna poruka - ovo ih čeka kada krenu u napad (VIDEO)

 

Kina poziva na zaštitu civila u Gazi

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je izraelskim i palestinskim kolegama i pozvao da se zaštite civili u Gazi, saopštio je Peking.

Vang Ji je razgovaraosa izraelskim ministrom inostranih poslova Elijem Koenom, prviput od početka rata između Izraela i Hamasa, i rekao da sve zemlje imaju pravo na samoodbranu, ali moraju da štite civile i da se pridržavaju međunarodnog prava. U razgovorima sa Koenom, Vang je rekao da je Kina duboko zabrinuta zbog „tekuće eskalacije sukoba“, prenosi Tajms of Izrael.

Vang je takođe razgovarao sa svojim kolegom iz palestinskih vlasti, Rijadom al Malikijem, rekavši mu da Peking „izražava duboku saosećajnost sa palestinskom stranom“.

- Ono što je ljudima u Gazi trenutno najpotrebnije su bezbednost, hrana i lekovi, a ne rat i oružje i municija - kaže Vang.

 

Hamasove vlasti: Izrael bombardovao izbeglički kamp u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravstva kojim rukovodi Hamas saopštilo je danas da je Izrael kasno sinoć bombardovao izbeglički kamp u Pojasu Gaze, navodeći da su na desetine ljudi ubijene i ranjene.

U objavi na Fejsbuku, portparol tog ministarstva zdravstva Ašraf Al-Kudra potvrdio je da su izraelske snage bombardovale kamp Al-Šati u Gazi koji se naslanja na obalu Sredozemnog mora, ali izraelska vojska za sada nije komentarisala ove navode, prenosi Rojters.

Al-Kudra je objavio da su među žrtvama bila deca i žene, bez dodatnih detalja, a palestinski mediji preneli su da je pet osoba poginulo, iako Rojters nije mogao odmah da potvrdi te izveštaje.

 

Makron stigao u Tel Aviv

Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je danas u Tel Aviv, javila je televizija Rojters. On će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izraelskim predsednikom Isakom Hercogom i opozicionim liderima centra Benijem Gancem i Jairom Lapidom.

 

 

Očekuje se da će francuski predsednik pozvati na "zaštitu civilnog stanovništva" u Gazi, u trenutku kada Izrael sprovodi kontinuirano bombardovanje Hamasovih ciljeva u palestinskoj enklavi i priprema se za kopnenu ofanzivu sa ciljem uništavanja militantne grupe koja je na vlasti u toj oblasti.

 

Šta je ovo pronađeno kod boraca Hamasa?!

 

Izraelska vojska gađala oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je tokom proteklog dana izvela napade na oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze i ubila nekoliko komandanata na terenu i drugih terorističkih operativaca.

Prema IDF-u, nedavni udari su bili fokusirani na Hamasove centre širom Pojasa Gaze, uključujući nekoliko u džamijama, i na terorističke operativce koji pripremaju raketne napade na Izrael. IDF je saopštila da je tokom noći izveden udar i na ulaz u tunel Hamasa na obali Gaze i komandne centre, prenosi "Tajms of Izrael".

U nedavnim udarima poginulo je nekoliko visokih oficira Hamasa, uključujući zamenike komandanta bataljona Nuseirat, Šati i Furkan terorističke grupe, saopštila je IDF.

 

 

Izrael potvrdio da su dva taoca oslobođena iz zarobljeništva Hamasa

Izrael je potvrdio da su oslobođena dva taoca iz zarobljeništva Hamasa, ali je naveo da nije učestvovao u tom procesu, preneli su izraelski mediji. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je pomogao da se olakša oslobađanja talaca i da je omogućio njihov transport iz Gaze, prenosi Bi-Bi-Si. Kako navodi "Tajms of Izrael", oslobođene su dve žene - Nurit Kuper (79) i Jahved Lifšic (85).

Izraelski Kanal 12 je naveo da su porodice Kuper i Lifšic obaveštene o njihovom puštanju iz zarobljeništva Hamasa. Obe žene su otete iz domova u kibucu Nir Oz, ali su njihovi supruzi ostali u Gazi.

 

 

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaidar rekao je da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dva zarobljenika iz Pojasa Gaze.

- Oslobodili smo dva zarobljenika, Nurit Kuper i Jahved Lifšic iz humanitarnih i medicinskih razloga - rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Raskrinkan savršen plan Amerike! Zbog ovog je počeo rat u Izraelu?! Trenutak napada Hamasa poklopio se sa ključnim dešavanjima u SAD!

 

"Spremni smo za kopnenu invaziju"

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rizjavio je da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

- Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću - rekao je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen. Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje "taktička, operativna i strateška razmatranja" koja izraelskoj vojsci daje više vremena.

- Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada - poručio je Halevi.

Ako Izrael pogodi označene lokacije, izazvaće masakr nezamislivih razmera! (FOTO)

Koliko Hezbolah ima raketa?

Izraelski institut za studije nacionalne bezbednosti (INSS) procenio je da militantni Hezbolah iranski korpus ima između 50.000 i 100.000 boraca, i da su Hezbolahova sredstva za napad "impresivna" - njihov arsenal uključuje između 150 i 200 hiljada raketa, minobacačkih granata i projektila, od kojih se većina smatra veoma preciznim i destruktivnim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija