• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

03.11.2023

14:09

Zovu ga i "libijski soko" Ko je stvarno vođa najmoćnije paravojne organizacije na Bliskom istoku?

youtube

Vesti

Zovu ga i "libijski soko" Ko je stvarno vođa najmoćnije paravojne organizacije na Bliskom istoku?

Podeli vest

Lider libanske šiitske militantne organizacije Hezbolah Hasan Nasralah danas će se obratiti prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa.

Ta najava izazvala je zabrinutost širom sveta, a stupci svetskih medija puni su članaka o tome da li će taj pokret (konačno) prići u pomoć Palestincima i ući u otvoreni rat protiv Jevrejske države.

Činjenica da se Nasralah do sada nije oglašavao bitna je i ako u obzir uzmemo to da je reč o čoveku poznatom po svojim zapaljivim govorima, koji je poslednjih godina stekao reputaciju kao jedan od najpopularnijih i najharizmatičnijih lidera u arapskom svetu.

Ko je zaista Hasan Nasralah, "libanski soko" i lider najmoćnije paravojne organizacije na Bliskom istoku?

Odrastanje u senci rata

Hasan Nasralah rođen je 31. avgusta 1960. u okolini Bejruta. Iako nije dolazio iz preterano religiozne porodice, obrazovanje je nastavio u medresi u Balbeku, centru šiitskog učenja u Libanu. U tom periodu mladi Nasralah postaje politički aktivan u šiitskom pokretu Amal.

Nasralah je 1976. dobio priliku da školovanje nastavi u medresi Mohameda Bakira al Sadra u Nadžafu, u Iraku, a priča se da ga je i sam ajatolah pohvalio kao dobrog učenika i talentovanog lidera.

U tom periodu Nasralah se upoznaje sa učenjem budućeg lidera Islamske revolucije u Iranu ajatolaha Homeinija, ali i sa svojim sunarodnikom Abasom Musavijem, koji će nekoliko godina kasnije postati jedan od osnivača Hezbolaha.

Po povratku iz Iraka, Nasralah nastavlja sa obrazovanjem, a nakon toga i predaje u Musavijevoj školi.

Izraelska invazija - prekretnica 

Izraelska invazija na Liban 1982. predstavljala je prekretnicu u građanskom ratu u toj zemlji, ali i u životu mladog Nasralaha. On je te godine učestvovao u formiranju koalicije nekoliko manjih šiitskih organizacija otpora protiv okupacije južnog Libana - iz koje će u narednim godinama izroditi Hezbolah.

"Partija Boga" je tokom osamdesetih godina izrasla u najmoćniju paravojnu organizaciju u Libanu i najveći pokret otpora protiv Izraelaca. Kada je građanski rat - ali ne i izraelska okupacija - konačno okončan 1990, Hezbolah je postao jedina organizacija u Libanu kojoj je dozvoljeno da zadrži oružje.

Još jedna prekretnica dogodila se 1992, kada su Izraelci ubili tadašnjeg lidera Hezbolaha i Nasralahovog mentora Abasa Musavija. Nasralah je, po zahtevu iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneja, preuzeo vođstvo tog šiitskog pokreta - funkciju na kojoj je i danas.

Pod Nasralahovim vođstvom, Hezbolah je postao ozbiljan protivnik izraelskih snaga u južnom Libanu. Njegova reputacija u arapskom svetu značajno je porasla nakon što je stoički podneo ubistvo svog sina Muhameda Hadija, koji je stradao u napadu izraelskih snaga krajem 1997. godine.

Kada su Izraelci objavili fotografije tela njegovog sina i ponudili da ga zamene za delove tela izraelskih vojnika ubijenih u ranijoj zasedi, njegov odgovor je bio: "Zadržite ga. Imamo mnogo više ljudi poput Hadija, spremnih da se ponude svoje živote borbi".

Izrael je okupaciju južnog Libana konačno okončao 2000, u velikoj meri zahvaljujući delovanju Hezbolaha. U intervjuu za "Vašington post", iste godine, Nasralah je rekao da se protivi svakom pomirenju sa Izraelom i da ga ne priznaje kao državu.

- Protiv sam bilo kakvog pomirenja sa Izraelom. Ne priznajem čak ni prisustvo države koja se zove 'Izrael'. Smatram njegovo prisustvo i nepravednim i nezakonitim - rekao je on tom prilikom.

Harizmatski lider

Tokom 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasralah je postao jedan od najpoznatijih, ali i najpopularnijih političara u arapskom svetu. Poznat kao dobar govornik, on se pristalicama često obraća direktno, u TV nastupima.

Nakon uspešnog rata protiv Izraela 2006, Nasralahova reputacija dodatno je ojačana. Čak je i "Njujork tajms" pisao da "arapski svet ima novu ikonu".

- Prošli su dani praznih pretnji Gamala Abdela Nasera, Sadama Huseina i Jasera Arafata - pisao je njujorški list, a tu još dodaju:

- Nasralah je jedini arapski lider koji zaista radi ono što kaže da će uraditi.

Nasralah je posebno voljen među Palestincima: njegove fotografije često se mogu videti na protestima širom Zapadne obale, a o njemu je napisana i popularna pesma "Libanski soko".

- On se razlikuje od drugih heroja jer se suprotstavlja Izraelu, nije uplašen i ne ćuti - rekla je jedna Palestinka za "Al Džaziru" 2008. godine.

Upravo je Nasralahova principijelnost ono što najviše plaši Izraelce: on do sada nije slao prazne pretnje. Zbog toga će ceo svet pomno pratiti šta će reći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija