• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.11.2023

19:13

Nešto se čudno dešava na Bliskom istoku! Pakistan povukao radikalan potez, iz UN poručuju: Krajnje smo zabrinuti

EPA

Vesti

Nešto se čudno dešava na Bliskom istoku! Pakistan povukao radikalan potez, iz UN poručuju: Krajnje smo zabrinuti

Podeli vest

Pakistan je započeo masovne deportacije Avganistanaca bez dokumenata koji žive u zemlji ilegalno, uključujući hiljade ljudi koji su pobegli od vladavine talibana i suočeni sa progonom talibana nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana pre dve godine.

Pakistanska vlada je u oktobru dala 1,7 miliona avganistanskih izbeglica koje žive u zemlji rok do 1. novembra da dobrovoljno napuste zemlju ili se suoče sa hapšenjem i prisilnom deportacijom. Policija je takođe upozorila stanodavce da izbegavaju iznajmljivanje domova izbeglicama bez dokumenata.

- Danas smo se oprostili od 64 državljana Avganistana koji su započeli svoj put kući“, napisao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova na Tviteru, zajedno sa video snimkom grupa Avganistanaca kako ulaze u autobus. „Ova akcija je dokaz odlučnosti Pakistana da vrati sve osobe koje borave u zemlji bez odgovarajuće dokumentacije - dodao je on.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako buldožeri ruše blatom prekrivene kuće avganistanskih izbeglica dok ih žene, muškarci i deca gledaju u očaju. Mnogi od njih su rođeni, venčani i dobili decu u istom selu koje se sada uništava, piše CBS.

Foto: EPA

 

Deportacije nakon pojačanih napada

U četvrtak su hiljade siromašnih i iscrpljenih izbeglica i njihovih porodica požurile na granice, plašeći se pritvora i prisilne deportacije od strane pakistanske vlade. Fotografija avganistanskog deteta vezanog konopcem iza kamiona u pokretu i koja maše postala je viralna, pokazujući svu tragediju izbegličkog života.

Zajedno sa agencijama za pomoć izbeglicama u Avganistanu, talibanske vlasti su osnovale komitet za pružanje osnovnih usluga povratnicima, uključujući privremeni smeštaj, hranu, zdravstvene usluge i prevoz do njihovih odredišta. Kamioni talibanske vojske bili su natovareni izbeglicama koje su napustile granicu i uputile se u svoje provincije.

Islamabad je najavio deportaciju avganistanskih izbeglica nakon što je militantna grupa poznata kao Tehrik-e-Taliban Pakistan, ili TTP, pojačala napade u Pakistanu u poslednje dve godine. Islamabad je dugo optuživao avganistanske talibane, sada de fakto avganistansku vladu, da podržavaju TTP, što avganistanski talibani poriču.

Foto: EPA

 

Deportacija je "smrtna kazna"

Među onima koji su primili obaveštenja o deportaciji bili su neki od najugroženijih ljudi, uključujući aktiviste za ženska prava, muzičare i ljude koji su radili za vladu u Kabulu koju podržavaju SAD pre nego što su talibani preuzeli vlast 2021.

Nalog za deportaciju je za njih "smrtna kazna", rekao je Lanni Cordola, pakistansko-američki muzičar, u telefonskom intervjuu za CBS Nevs. „Čini se da ponovo proživljavamo ovu noćnu moru“, dodao je on.

Kada je Avganistan pao u ruke Talibana 2021. godine, Kordola, koja je vodila školu igranja za devojčice u Avganistanu, uspela je da ih premesti u Pakistan. Mnogi od njih su bili bez viza. Devojke, sada poznate kao Miraculous Love Kids, postale su poznate po tome što su svirale u ambasadorskim rezidencijama u Islamabadu iu muzičkoj zajednici zbog svojih pesama.

"Ako talibani saznaju da su te devojke učili muziku sa Amerikancem i svirali sa zapadnjacima, mogli bi da budu ubijeni. Nemaju problema da ubijaju devojke ili se udaju za talibane. To bi za njih bila potpuna katastrofa", rekao je Kordola.

Foto: EPA

 

UN: Veoma smo uznemireni

Zvaničnici Ujedinjenih nacija rekli su da su "izuzetno uznemireni" pakistanskom kolektivnom kaznom za skoro 2 miliona avganistanskih izbeglica kako se približava zima, i izrazili su zabrinutost zbog kršenja prava onih koji su u opasnosti.

„Verujemo da će mnogi od onih koji se suočavaju sa deportacijom biti izloženi ozbiljnom riziku od kršenja ljudskih prava ako budu vraćeni u Avganistan, uključujući proizvoljno hapšenje i pritvor, mučenje, okrutno i nehumano postupanje“, rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Visokog komesara UN-a za ljudska prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija