• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.11.2023

11:56

Vest godine! Uskoro kraj rata u Ukrajini?! NBC: Zapad sprema mirovni sporazum Moskve i Kijeva! "Moraće da odustanu"

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Vest godine! Uskoro kraj rata u Ukrajini?! NBC: Zapad sprema mirovni sporazum Moskve i Kijeva! "Moraće da odustanu"

Podeli vest

Rukovodstvo zapadnih zemalja je "iza zavese" počelo da razmatra sklapanje mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, izjavio je kandidat za predsednika SAD Vivek Ramasvami, a istu tezu, u isto vreme, plasirala je i moćna američka medijska TV NBC.



- Establišment će me ocrniti što govorim ovo, ali mislim da su iza zatvorenih vrata već počeli da priznaju potrebu da se mirovni sporazum sklopi - rekao je on.

Dodao je i da će, u slučaju da pobedi na izborima, predložiti Rusiji da odustane od saveza sa Kinom u zamenu za odbijanje Ukrajini ulazak u NATO.

Slučajno ili ne, u isto vreme NBC njuz javlja da su američki i evropski zvaničnici počeli poverljive razgovare sa ukrajinskim vlastima o razmatranju sklapanja mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine. NBC se poziva na dva informisana izvora iz američke administracije.

Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su, pod uslovom anonimnosti, da razgovori uključuju veoma široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi se postigao dogovor. 

Kako se navodi, neki od razgovora, koje su zvaničnici opisali kao delikatne, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Razgovori, prema tvrdnjama ovih zvaničnika, su u skladu sa vojnom dinamikom na terenu u Ukrajini i političkom trenutku u SAD i Evropi. 

Foto: Reuters

 

 

Oni se odvijaju u trenutku zabrinutosti američkih i evropskih zvaničnika da je rat dospeo u ćorsokak i preispitivanja mogućnosti da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini, naveli su izvori.

Prema njihovim tvrdnjama, zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena takođe su zabrinuti da bi Ukrajini mogla da ponestane snaga, dok se čini da Rusija ima naizgled neograničene zalihe za vođenje rata.

U američkoj vladi takođe postoji zabrinutost zbog toga što od početka rata između Izraela i Hamasa, pre skoro mesec dana, ukrajinski sukob privlači manje pažnje javnosti, što bi moglo, kako se navodi, da oteža obezbeđivanje dodatne pomoći Kijevu, rekli su izvori za NBC njuz.

"Sve odluke o pregovorima su na Ukrajini. Fokusirani smo na to da nastavimo da snažno podržavamo Ukrajinu dok brani svoju slobodu i nezavisnost od ruske agresije", navela je u saopštenju Adrijen Votson, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. 

Ona je dodala da su SAD učestvovale sa Ukrajinom u razgovorima o okviru mirovnog samita, ali je rekla da Bela kuća "u ovom trenutku nije upoznata ni sa kakvim drugim razgovorima sa Ukrajinom o pregovorima“, navodi NBC njuz.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija