• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.11.2023

11:50

Ovo se nije desilo u istoriji! Rusija nanišanila nove legitimne mete! Čeka se Putinova odluka, ako naredi...

Informer/shutterstock

Vesti

Ovo se nije desilo u istoriji! Rusija nanišanila nove legitimne mete! Čeka se Putinova odluka, ako naredi...

Podeli vest

Zapadni kvazicivilni sateliti u kosmosu koji se koriste u sukobima, mogli bi da postanu „legitimna meta“ za uzvratni udar, rekao je u intervjuu ruskim novinarima Vladimir Ermakov, direktor odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Prethodno su SAD i Ukrajina više puta izjavljivale, da sarađuju u obezbeđivanju podataka sa američkih satelita za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Takve usluge bile su uključene u jedan od paketa vojne pomoći Kijevu. Međutim, u septembru je na veb stranici kompanije „Maxar“ izveštavano, da su njihovi komercijalni sateliti dva puta snimali Sevastopolj.

Konkretno, 19. septembra, Sevastopolj je fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2. U vreme lansiranja, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, omogućavajući veoma detaljne slike.

22. septembra, Kijev je pokrenuo raketni napad na Sevastopolj. Tada su, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, PVO sistemi oborili pet projektila, oštećena je zgrada sedišta Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao.

- Kvazicivilna infrastruktura u svemiru, sasvim logično bi mogla da bude legitimna meta za uzvratni udar. Kao rezultat delovanja zapadnih zemalja, održivost miroljubivih kosmičkih aktivnosti je izložena neopravdanim rizicima, kao i brojnim socio-ekonomskim procesima na Zemlji, od kojih zavisi dobrobit ljudi, pre svega u zemljama u razvoju - dodao je on.

Prema njegovim rečima, ovakva provokativna upotreba civilnih satelita, u najmanju ruku, postavlja pitanja u kontekstu Ugovora o svemiru iz 1967. godine, koji predviđa isključivo miroljubivo korišćenje svemira, i zahteva najozbiljniju osudu međunarodne zajednice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija