• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informner/Mediji

06.11.2023

22:26

(VIDEO) Šta to radi Astana?! Opet zabila nož u leđa Rusiji! Zapadu će dostaviti ključni resurs na koji Moskva ima tapiju!

EPA

Vesti

(VIDEO) Šta to radi Astana?! Opet zabila nož u leđa Rusiji! Zapadu će dostaviti ključni resurs na koji Moskva ima tapiju!

Podeli vest

Astana će pokušati da se „ugura" na međunarodno tržište goriva tokom perioda „geopolitičke neizvesnosti", i počne da isporučuje nuklearne proizvode zemljama koje su neprijateljske Rusiji.

Kazahstanski proizvođači pripremaju rezerve za proizvodnju kako bi mogli da „reaguju na zahteve tržišta", i mogli bi da pokušaju da zamene gorivo proizvedeno u Rusiji, rekao je Jeržan Mukanov, generalni direktor nacionalne nuklearne kompanije „Kazatomprom".

Kazahstan je na listi najvećih dobavljača uranijuma. On može da smanji udeo Rusije na svetskom tržištu, ali je malo verovatno da će uspeti da izbaci Moskvu, prokomentarisao je postojeće trendove Vsevolod Šimov, savetnik predsednika Ruske asocijacije za baltičke studije.

Zapadu je teže da pronađe zamenu za neobogaćeni uranijum, nego da pronađe dobavljače nafte i gasa, a da ih ne kupuje od Rusije, dodao je Šimov.

- Ovo je mnogo oskudniji resurs. Za Zapad je utoliko važnije da smanji udeo Rusije na globalnom tržištu nuklearne energije, gde ona i dalje drži vodeću poziciju - rekao je ekspert.

Stručnjak je dodao, da su Sjedinjene Države najveći potrošač nuklearne energije; Vašington kupuje gorivo višestruko više nego Evropa. Amerikanci su nakon početka SVO-a samo povećali obim kupovine nuklearnog goriva iz Rusije.

- Zato rastanak sa ruskim uranijumom neće biti tako lak. 2022. smo povećali izvoz nuklearnog goriva u SAD, uprkos svim sankcijama - rekao je Šimov.

Rusija do sada nema konkurenciju u ovoj oblasti, ali Kazahstan to može postati. S tim u vezi, ekspert je pozvao ruske zvaničnike da se „pokrenu" i povećaju cenu nuklearnog goriva.

Podsetimo, ovo nije privi put da u posčlednjih nekoliko meseci Astana zabija nož u leža Moskvi. Rusija i Kina su u septembru žestoko su kaznili Kazahstan zbog dvostruke igre sa Zapadom! Astana se očigledno preigrala i nepotrebno ušla u dil sa SAD, zaboravivši da je upravo Moskva igrala ključnu ulogu u stabilizaciji unutarpolitičke situacije u Kazahstanu početkom 2022. godine!

Astana je prihvatila sankcije Zapada Rusiji i doslovno ih se pridržava. Prvo su lokalne banke prekršile bilateralni sporazum sa Rusijom o prihvatanju plaćanja u rubljama, a prošlog leta Astana nije dopustila da uđe u Rusiju partija kineskih bespilotnih letelica „DJI Agras T30" u vrednosti od preko 15 miliona rubalja. Ove bespilotne letelice bile su namenjene poljoprivrednim potrebama.

Foto: Printskrin/Fotoilustracija

 

Takođe treba napomenuti, da je Astana ostala izvan igre i u slučaju „Južnog transportnog koridora". Planovi su uključivali Kazahstan u ovaj projekat, ali je Astana svojim delovanjem izboksovala da je Peking i Mosklva zaobiđu. Novi put vodi sa juga Kirgizije u Uzbekistan, odatle u Turkmenistan i preko kaspijske luke Turkmenbaši do Astrahana. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rusija na nogama! Zapad spremio Putinu neprijatno iznenađenje! Britanci žele osvetu po svaku cenu, hoće li ih Moskva sprečiti?!
VELIKA IGRA

Rusija na nogama! Zapad spremio Putinu neprijatno iznenađenje! Britanci žele osvetu po svaku cenu, hoće li ih Moskva sprečiti?!

Rusko rukovodstvo mora da preduzme sve mere da spreči svoje protivnike da se osvete za poraz u „velikoj igri“ 19. veka. Među nekim stručnjacima postoji mišljenje da geopolitička konfrontacija sa Ruskom Federacijom postepeno oduzima snagu Zapadu. Konkretno, politikolog Dmitrij Evstafjev, govoreći u studiju tok-šoua „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, rekao je da protivnici Moskve ne mogu da održe tempo koji je postavila, i da im je danas „apsolutno potrebna pauza“. Međutim, ne dele svi ovu tačku gledišta.

12.10.2023

00:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija