• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.11.2023

08:32

Krvavi potpis ukrajinskog predsednika? "Pozdrav od Zelenskog"! U Kijevu pričaju o smrti Zalužnijevog pomoćnika

Reuters/EPA

Vesti

Krvavi potpis ukrajinskog predsednika? "Pozdrav od Zelenskog"! U Kijevu pričaju o smrti Zalužnijevog pomoćnika

Podeli vest

U Ukrajini se naširoko raspravlja o smrti pomoćnika glavnog komandanta ukrajinskih trupa Genadija Častjakova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje veruje da je uzrok incidenta nesreća. Političari i mediji ne isključuju da bi smrt Častjakova mogla biti povezana sa sukobom između Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog usred razgovora o prevremenim izborima, na kojima bi mogli da postanu rivali.

Smrt na rođendan

Častjakov je u ponedeljak proslavio 39. rođendan. Eksplozija se dogodila kada je pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine otvorio poklon kesu, piše Ukrajinska pravda. Častjakov je poginuo, a njegov 13-godišnji sin je povređen. Kako prenosi agencija UNIAN, supruga i ćerka jednog vojnog čoveka takođe su bile kod kuće u trenutku eksplozije. Kako prenosi agencija UNN, u utorak ujutro deca Častjakova i dalje su bila u bolnici - život ćerke nije u opasnosti, stanje sina je ozbiljno, podvrgnut je operaciji.

Foto: Reuters/EPA

Zelenski i Zalužni

Zalužni je prvi potvrdio smrt Častjakova, nazivajući ga svojim prijateljem. Na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk* (u Ruskoj Federaciji zabranjena kao ekstremistička) glavnokomandujući je napisao da je „u jednom od poklona eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava“.

Verzija Ministarstva unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine odmah je odbacilo verziju ubistva, rekavši da je uzrok smrti Častjakova nepažljivo rukovanje municijom. Prema rečima policajaca, Častjakov je sam izvukao iglu iz granate.

- Izvadio je poklon kutiju sa granatama unutra i počeo da pokazuje sinu jednu od municije. To su bile nove granate zapadnog tipa. Prvo je sin uzeo municiju u ruke i počeo da okreće prsten. Zatim je vojnik uzeo granatu od deteta i izvukao prsten, izazvavši tragičnu eksploziju - kako sledi verziju izneo je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Prema njegovim rečima, policajci su u kući pronašli još pet istih granata. Častjakovu ih je dao kolega, Ministarstvo unutrašnjih poslova ga ne imenuje. Kako prenosi agencija RBC - Ukrajina, govorimo o Zalužnijevom starijem pomoćniku Aleksandru Timčenku.

Kako navodi agencija, to su potvrdila tri svedoka, u čijem prisustvu je Častjakov primio nesrećni poklon.

- Teško vas je iznenaditi, pa vam poklanjam borbene granate i flašu dobrog viskija - navodno je rekao Timčenko prilikom uručenja poklona.

Istovremeno, ukrajinski mediji pišu da je Častjakov ove reči najverovatnije shvatio kao šalu, odlučivši da se u kutiji ne nalaze vojne granate, već naočare određenog oblika. Izvor „Ukrajinske Pravde“ u Generalštabu naveo je da je Častjakov diplomirao na Vojnoj akademiji i da je tačno znao kako da rukuje granatom.

Pozdrav od Zelenskog

Poslanik Vrhovne rade  Ilja Kiva, kome je oduzet mandat, nazvao je smrt Častjakova „pozdravom“ Zalužnom od Zelenskog. On je to povezao sa činjenicom da bi glavnokomandujući ukrajinskih trupa mogao da postane konkurent Zelenskom na predsedničkim izborima.

- Ovo je veoma teško vreme za Zalužnog, pošto je on danas cilj broj jedan u Ukrajini, a vrlo brzo bi mogao da ga zadesi sudbina ubijenog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog (poginuo u januaru u avionskoj nesreći – prim. aut. ) - dodao je Kiva.

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Zelenski i Zalužni

Prema ukrajinskom izdanju Strana.ua, pristalice bivšeg predsednika Petra Porošenka takođe nagoveštavaju vezu između smrti pomoćnika glavnog komandanta i sukoba Zalužnog i Zelenskog.

Sukob Zelenskog i Zalužnog

Častjakov je umro u pozadini izveštaja o mogućnosti održavanja predsedničkih izbora u Ukrajini sledeće godine. Po ustavu moraju da se održe na proleće, ali ne mogu da se održe u slučaju vanrednog stanja.

Istovremeno, još 2022. godine ukrajinski mediji su pisali da Zelenski želi da ukloni Zalužnog sa mesta vrhovnog komandanta i da ga postavi na čelo Ministarstva odbrane, jer ne želi da „ima konkurenta tokom proslave“. pobede Ukrajine“. Zelenski je kasnije rekao da neće smeniti Zalužnog ili ga prebaciti na drugu funkciju.

Britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, izvestio je da je od Zalužnog zatraženo da moderira stvaranje svog javnog imidža. Prema pisanju publikacije, kružile su glasine o napetim odnosima između Zalužnog i Zelenskog na pozadini činjenice da je glavnokomandujući, prema anketama, postao ličnost od velikog poverenja u Ukrajini.

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

Nedavno se intenzivirala konfrontacija između Zelenskog i Zalužnog. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je u intervjuu za Ekonomist rekao da je ukrajinska vojska zašla u ćorsokak – „najverovatnije neće biti dubokog i lepog prodora“.

Zelenski je izrazio neslaganje sa stavom vrhovnog komandanta, napominjući da „ovo nije ćorsokak“. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva je zauzvrat rekao da Zalužni nije trebalo da govori zapadnim medijima o stanju stvari na frontu.

Kako je pisala Strana.ua, Zalužni bi mogao da postane alternativa Zelenskom na izborima, pa čak i da dobije podršku Zapada. Publikacija nije isključila da bi kancelarija Zelenskog mogla pokrenuti preventivni udar na Zalužnog.

Uveče 6. novembra – nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo da je uzrok smrti Zalužnijevog pomoćnika najverovatnije nesrećan slučaj – Zelenski je rekao da izbori u Ukrajini sada „nisu pravo vreme“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Snažan zemljotres pogodio Kinu!
Planeta

Snažan zemljotres pogodio Kinu!

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale pogodio je danas oblast južnog Sinđijanga u Kini, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

08.11.2023

08:12

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!
Fudbal

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!

Fudbalski klub Pariz Sen Žermen užurbano traži zamenu za Kilijana Mbapea, koji je napustio ekipu i uskoro će postati novi član madridskog Reala. Kako navode specijalizovani fudbalski sajtovi, umesto reprezentativca Francuske na "Park Prinčeva" stiže gruzijski napadač iz redova Napolija, Kviča Kvarackelija.

01.06.2024

16:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00