• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

10.11.2023

23:28

Kanada uvela sankcije! Pogođeni ruski brodovi! Berlin se naoružava!

EPA

Vesti

Kanada uvela sankcije! Pogođeni ruski brodovi! Berlin se naoružava!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 625. dan

Kanada uvela sankcije protiv devet fizičkih i šest pravnih lica iz Rusije

Kanada je uvela sankcije protiv devet fizičkih i šest pravnih lica iz Rusije, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na udaru su, između ostalih, bili mediji: Izvestija, Parlamentarna gazeta, REN TV.

Berlin obećava veća izdvajanja za odbranu

Nemačka je obećala da će povećati budžetske izdatke za odbranu kako bi osigurala da ispuni cilj NATO-a o potrošnji od dva odsto BDP-a , čak i nakon što je iscrpljen specijalni fond za odbranu od 100 milijardi evra, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će Nemačka uključiti veću potrošnju u svoje srednjoročne planove finansiranja.

Nemačka je godinama kritikovana jer troši premalo na odbranu, efektivno se oslanjajući na Sjedinjene Države da podrže svoju bezbednost uprkos tome što je najveća evropska ekonomija.

NATO očekuje da će Nemačka ove godine potrošiti 1,57 odsto svog BDP-a na odbranu, ali će to verovatno porasti na dva odsto 2024. zahvaljujući specijalnom odbrambenom fondu koji je nemački kancelar Olaf Šolc. 

Ukrajinska vojska: Ruske trupe pojačavaju napade na Avdejevku

Ruske trupe pojačavaju svoje napade na ključni istočni grad Avdejevku, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski oficir, dok je generalštab zemlje izvestio da je njena vojska odbila mnoge ruske napade u veoma razdvojenim sektorima fronta, prenosi Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je ukrajinsku kontraofanzivu pokrenutu u junu kao "inspirativnu“.

Kako napominje britanska agencija, ruske snage su se usredsredile na istočne regione Donjecka i Luganska otkako je njihov napad na Kijev zastao u prvim danima rata u februaru 2022.

Pojačani su napadi na razoreni grad Avdejevku, poznat po svojoj poziciji kapije za grad Donjeck, koji je udaljen 20 kilometara istočno.

Oleksandr Borodin, portparol treće ukrajinske odvojene jurišne brigade, rekao je da ruske snage pokreću velike pešadijske napade, pokušavajući da zadrže tehniku netaknutom.

Borodin je za Espreso TV rekao da nema dramatične statistike u vezi sa uništavanjem ruske tehnke jer je, kako ističe, "koriste mnogo manje, uglavnom iz daljine".

- Ali kretanja trupa su sada prilično gusta. To nije samo napredovanje pešadije, već i paralelni rad artiljerije, dronova, avijacije, bombardovanje iz vazduha i još mnogo toga -  navodi Borodin.

Ruske snage, kako je naveo, nisu bile u stanju da brzo popune zalihe i ukrajinske odbrambene pozicije su bile čvrste.

"Sve je to počelo posle događaja u Izraelu“, rekao je Borodin. "Možda veruju da je sad najbolje vreme za napredovanje, ali nemaju ozbiljnih uspeha", ističe Borodin.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdejevke, rekao je za Espreso da ruske snage granatiraju grad "danonoćno“, ali mokro tlo od nekoliko dana kiše sprečava napredovanje.

- Kada se zemlja osuši, oni će sigurno napredovati - ddoaje Barabaš.

Kijev: Kod Krima pogođeni ruski desantni čamci

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su kod Krima snage te zemlje pogodile desatne čamce Crnomorske flote,  prenosi Unijan.

- Reč je o čamcima klasa Serna koji su prevozili vojnike i oklopna vozila, posebno BTR-82 - tvrdi se u izveštaju.

Napominje da takovi čamci imaju veliku brzinu, mogu da prime do 45 tona tereta i 92 vojnika.

Okupatori koriste ove čamce za iskrcavanje naprednih grupa marinaca ili evakuaciju.

Putin ponižen u Kazahstanu

Ruski lider Vladimir Putin boravio je u četvrtak u zvaničnoj poseti Кazahstanu. Predsednik Кazahstana Кasim Žomart Tokajev ga je pozdravio pri izlasku iz aviona.

Ukrajinci će upropastiti i ovo?! Na Zapadu se hvataju za glavu: Jeste li videli šta su uradili sa "leopardima 2"?!

 

EU do sada obučila 30.000 ukrajinskih vojnika!

U okviru misije Evropske unije do sada je obučeno 30.000 ukrajinskih vojnika, a predstoji obučavanje još 10.000, rekao je novinarima u Briselu visoko rangirani evropski izvor.

- Već smo dostigli prvobitni okvirni cilj od 30.000 obučenih vojnika, treba da obučimo još 10.000 - rekao je izvor.

 

Udarno! Kancelarija Zelenskog najavila "iznenadni" kraj rata!

 

Orban zaprepastio svet, prljavština isplivala! Znamo po čijem nalogu Kijev nije potpisao sporazum sa Rusima u Istanbulu!

 

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine!

Vazdušna opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Orban momentalno zapečatio sudbinu Ukrajine! Mađarska je ogorčena, Briselu ovo neće proći! "To je naš jasan stav!"

 

Ukrajinci ispalil 40 projektila na Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska ispalila je oko 40 projektila na tri područja u Belgorodskoj oblasti u toku protekla 24 sata, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov.
„U Belgorodskoj oblasti na selo Ščetinovka ispaljeno je 20 artiljerijskih projektila. Na selo Žurvaljovka i zaseok Variškin bačena je po jedna eksplozivna naprava iz bespilotnih letelica“, napisao je Glatkov na Telegramu.


Putin posetio štab Južnog vojnog okruga

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

U saopštenju se navodi da je Putin, nakon završetka zvanične posete Astani, doleteo u Rusiju i posetio štab u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua, načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i drugih vojnih komandanata.

"Predsednik se upoznao sa novim modelima vojne tehnike i saslušao izveštaje o toku specijalne operacije", dodao je Peskov.

 

 

 

 

Pogođeno osam ukrajinskih položaja na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska je pogodila osam položaja ukrajinske vojske i tehnike na krasnolimanskom pravcu i izvela napade na četiri komandno-osmatračka punkta na području Serebrjanke, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Ruski PVO sistemi su oborili dve bespilotne letelice na području Kremene.
Prema rečima Savčuka, ukrajinske snage su izgubile oko 160 vojnika. Uništena su i tri tenka, četiri borbena oklopna vozila, četiri automobila i dve 155-milimetarske haubice M777.

Likvidirana ukrajinska diverzantska grupa kojom je komandovao Francuz

Grupa ruskih specijalaca likvidirala je ukrajinsku diverzantsko-obaveštajnu grupu kojom je, kako se pretpostavlja, komandovao francuski oficir, rekao je za Sputnjik vojnik ruske obaveštajne brigade „Dnjepar“.
U oktobru je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnikov saopštio da se u Ukrajini protiv Rusije bori 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope i članovi devet inostranih vojnih formacija.

Oborena dva ukrajinska drona na Krimu i jedan u Tulskoj oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su dva ukrajinska drona na Krimu i jedan u Tulskoj oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.
„Tokom noći 10. novembra sprečeni su pokušaji terorističkih napada kijevskog režima uz upotrebu bespilotnih letelica avionskog tipa na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne PVO snage presrele su dve bespilotlne letelice iznad teritorije Republike Krim. Još jedna bespilotna letelica uništena je iznad teritorije Tulske oblasti“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane
Recepti

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane

Napraviti osvežavajući sok od nane kod kuće je veoma jednostavno i idealno za vrele letnje dane. Nana, sa svojim karakterističnim osvežavajućim ukusom, može učiniti svaki napitak posebnim. Ovaj domaći sok ne samo da je zdraviji, jer možete kontrolisati količinu šećera, već je i ekonomičan.

28.06.2024

06:21

Džet set

Srbija