• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tv Carigrad

10.11.2023

14:19

Ukrajinci će upropastiti i ovo?! Na Zapadu se hvataju za glavu: Jeste li videli šta su uradili sa "leopardima 2"?!

EPA

Vesti

Ukrajinci će upropastiti i ovo?! Na Zapadu se hvataju za glavu: Jeste li videli šta su uradili sa "leopardima 2"?!

Podeli vest

Kolumnista časopisa Forbs Dejvid Eks kritikovao je način na koji ukrajinske oružane snage koriste tenkove "leopard", a uoči isporuke "leoparda 1A5" koje bi trebalo da joj pošalju Nemačka i Danska. Eks navodi da ukrajinske snage rizikuju da izgube opremu.

Prema rečima Eksa, kijevski režim bi trebalo da bude snabdeven sa još skoro 200 lakih tenkova "leopard 1A5" proizvedenih 1980-ih.

Eks smatra da ukrajinski militanti nisu naučili kako da pravilno koriste nemačke tenkove "leopard 2". Zbog njihove nepravilne upotrebe, piše novinar, ukrajinske oružane snage sada rizikuju da izgube  "leoparde 1A5".

 

"Ono što Ukrajinci ne bi trebalo da rade je ono što često rade sa tenkovima 'leopard 2': koriste ih u malim grupama bez velike podrške pešadije i teraju ih pravo ka ruskim pozicijama - često kroz minska polja, artiljeriju i zone udara bespilotnih letelica", ocenjuje se u tekstu.

Kijev zato mora da smisli kako najbolje da koristi ove tenkove: da ublaži njihove slabosti i iskoristi prednosti. To znači da treba da ih raspoređuju tamo gde mogu da se kreću brzo, da ostanu iza zaklona i pucaju iz dometa.

"Prednost 'leoparda' u odnosu na, na primer, T-64 je u preciznosti, domet i brzina", rekao je za ArmiInform ukrajinski tenkist po imenu Aleksij, prenosi Forbs.

Eks zaključuje: Istina je - "leopard 1A5" od 40 tona sa četiri osobe je brz i precizan strelac, a topom kalibra 105 mm i maksimlanom brzinom 65 km na sat. Nije bez razloga jedan danski instruktor tenkova savetovao svoje ukrajinske "pripravnike" da se bore dok su u pokretu. Leopard 1 je "napravljen za vožnju i pucanje", rekao je instruktor.

"Leopardov" standard 1A5 podrazumeva termoviziju, novi SUV, poboljšani oklop i druge moderne modifikacije.

Eks zato navodi da je slanje "leoparda 1A5" prilika, ali i veliki rizik. Pet meseci od svoje dugo očekivane protivofanzive, Ukrajina je izgubila najmanje 13 najboljih "leoparda 2" od 71 tenka koji su im saveznici isporučili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija