• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.11.2023

21:56

Počelo je! Turska otvorila drugi front: Izraelska gvozdena kupola je probijena

EPA

Vesti

Počelo je! Turska otvorila drugi front: Izraelska gvozdena kupola je probijena

Podeli vest

U Turskoj se pričalo o spasavanju hakera Omara A., koji je hakovao „nesalomivu“ gvozdenu kupolu.

Važno je napomenuti da je Izrael ovaj sistem predstavio kao najbolji izum čovečanstva, a da bi ga neko hakovao, bila je potrebna snaga samo jednog pametnog programera. Da li je Turska zaista otvorila drugi front?

Turski list Sabah izvestio je o spasavanju hakera koji je uspeo da hakuje sistem protivvazdušnog raketnog sistema Gvozdena kupola. To je bilo moguće zahvaljujući turskom obaveštajnom odeljenju.

Da li je ovo već drugi front?

Haker koji je hakovao „najjaču” izraelsku protivvazdušnu odbranu, o kojoj se pričalo, zove se Omar A. Zahvaljujući njegovim akcijama, Gvozdena kupola je privremeno bila van pogona, što je pomoglo članovima Hamasove partije da izvedu nekoliko uspešnih raketnih napada. 2020. Omar je prešao Egipat da bi se sakrio u Istanbulu.

Tamo je nastavio uspešno da radi na razbijanju Gvozdene kupole. Izraelske obaveštajne službe pokušale su da stupe u kontakt sa provalnikom i pozovu ga na „rad“, ali je čovek upozoren i nije podlegao provokacijama.

U septembru 2022. Omar A. otišao je na odmor u Maleziju, gde ga je otkrila izraelska obaveštajna služba Mosad. Nakon otmice, programer je ispitivan oko 36 sati. Ispostavilo se da je haker upao u unutrašnji sistem PVO još 2015-2016.

Zbog toga su turske obaveštajne službe morale da upadnu u kuću u kojoj je haker držan. Turska je takođe privela 11 Malezijaca u vezi sa incidentom. Omar A. je sada bezbedan i zaštićen.

Gvozdena kupola nije jedina slaba tačka Izraela, u teškoj je situaciji i sama vlada, primećuju stručnjaci. Posle mesec i po neprestanih raketnih napada na pojas Gaze, Tel Aviv nije postigao željeni rezultat: genocid u Palestini i hiljade izgubljenih života nisu pomogli u eliminisanju Hamasa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija