• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.11.2023

23:30

Svet zanemeo, kako se ovo desilo?! Putin dobio neočekivan poklon! Zapad ostao bez teksta nakon jezivih dešavanja na Bliskom istoku!

EPA/Shutterstock

Vesti

Svet zanemeo, kako se ovo desilo?! Putin dobio neočekivan poklon! Zapad ostao bez teksta nakon jezivih dešavanja na Bliskom istoku!

Podeli vest

Dok administracija američkog predsednika Džoa Bajdena čeka glasanje u Senatu o njegovom zahtevu da se odobri više milijardi dolara pomoći za Izrael i Ukrajinu, primirje možda neće ići na ruku Rusiji, ali se cela situacija u Gazi može nazvati "poklonom Kremlju", navodi Al Džazira.

Rusija je, kako piše “Al Džazira”, brzo iskoristila “moralne i pravne nejasnoće koje je stvorio izraelski kontranapad na Hamas”. Dva dana nakon napada 7. oktobra, Moskva je odbila da podrži rezoluciju Saveta bezbednosti UN na predlog SAD u kojoj se osuđuje napad Hamasa, navodi list.

- Njihov cilj je da se predstave kao mirotvorci i ne smeju da se vide kako prate američko vođstvo – rekao je Maksim Aljukov, istraživač ruskih i istočnoevropskih studija Univerziteta Mančester.

Ruski narativ, kako je rekao, je da “teroristi moraju da budu kažnjeni… ali da se ne krivi nacija zbog nekoliko pojedinaca niti bombarduje Gaza zbog islamističke grupe”. Ovo se može videti kao indirektna kritika američke invazije na Avganistan i Irak nakon napada Al Kaide 11. septembra 2001. Ruski predsednik Vladimir Putin je pripisao određenu krivicu SAD zbog konflikta na Bliskom istoku.

- Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo živi primer neuspeha američke politike na Bliskom istoku – rekao je on krajem oktobra.

Hamas je u međuvremenu u sredu najavio da će osloboditi dva taoca sa ruskim državljanstvom u znak "zahvalnosti" zbog Putinovih stavova. Rusija tvrdi da podržava “multilateralni pristup” rešavanju problema sa naseljima na Bliskom istoku, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova ranije ovog meseca u kojem se kritikuju izraelska naselja na Zapadnoj obali.

- Niko ne kritikuje Izrael a ovde postoje dupli standardi jer, kad je reč o Ukrajini, oni otvoreno kritikuju činjenicu da ginu civili, ali deluje da (Izraelci) nisu zabrinuti što Palestinci umiru – rekao je Aljukov.

On je rat u Gazi nazvao “poklonom Kremlju”.

Stručnjaci kažu da ruska pozicija potencijalno slabi međunarodni poredak zasnovan na pravilima koje zapadne države pokušavaju da podrže, a mnoge zemlje se slažu sa ruskim optužbama za dvostruke standarde unutar njega. 

Putin je nedavno rekao da se formira novi, pravedniji sistem međunarodnih odnosa koji zadovoljava potrebe svetske većine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31