• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.12.2023

17:52

Steže se obruč! Izraelci opkolili kuću lidera Hamasovca: Veruje se da se skriva ispod zemlje (VIDEO)

EPA, Tanjug/AP

Vesti

Steže se obruč! Izraelci opkolili kuću lidera Hamasovca: Veruje se da se skriva ispod zemlje (VIDEO)

Podeli vest

U Kan Junisu, najvećem gradu na jugu Pojasa Gaze, svedoci tvrde da su izraelska pešadija, oklopna vozila i buldožeri stigli do centra grada.

Izraelska vojska u sredu uveče saopštila je da je „probila odbrambene linije“ Hamasa, „eliminisala brojne teroriste“ i uništila oko „30 ulaza u tunele“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su izraelske snage „opkolile kuću Jahje Sinvara“, vođe Hamasa u Pojasu Gaze, u Kan Junisu.

- Sinvar se skriva pod zemljom - rekao je Danijel Hagari, portparol vojske, misleći na Hamasove tunele ispod Gaze.

Jahja Sinvar, 61-godišnjak, od kojih je 23 proveo u izraelskim zatvorima, smatra se tvorcem neviđenog napada 7. oktobra, kada se stotine Hamasovih komandanata infiltriralo u Izrael iz Gaze i ubilo 1.200 ljudi, prema izraelskim izvorima uglavnom civila, i za taoce uzeli oko 240 ljudi.

Prema izraelskoj vladi, 138 talaca još je u Gazi, nakon što je krajem novembra u sklopu sedmodnevnog primirja oslobođeno njih 105, uključujući 80 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Jahja Sinvar nije viđen u javnosti u Gazi od 7. oktobra.

Tri izraelska vojnika ubijena su u borbi u sredu u Pojasu Gaze, saopštila je vojska.

Izraelska vojska takođe je objavila da je na severu teritorije, „u srcu civilnog stanovništva“, u blizini klinike i škole, otkrila „bitno skladište oružja“ smatrajući to „još jednim dokazom“ da Hamas civilno stanovništvo koristi kao „živi zid“. Takođe su rekli da su do danas ubili „polovinu Hamasovog vojnog vrha“.

Na svom Telegram kanalu, taj palestinski islamistički pokret potvrdio je da se njegovo oružano krilo, brigade Ezedin al-Kasam, „nasilno bori protiv okupacionih snaga na svim linijama napada na Pojas Gaze“.

- Ceo grad trpi razaranje i neprekidno bombardovanje. Mnogi ljudi dolaze sa severa u katastrofalnim uslovima, beskućnici, tražeći svoju decu - rekao je za AFP Hasan Al-Kadi, stanovnik Kan Junisa, koji se preselio još južnije, u Rafu, pogranični grad s Egiptom.

Suočen s rastućim brojem mrtvih i hiljadama raseljenih koji su bez hrane i vode, glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je da se uskoro može „potpuno urušiti javni red“ u Gazi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12