• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.12.2023

06:59

Au! Putin neočekivanim manevrom razvalio NATO državu! Kada su shvatili šta radi, već je bilo kasno!

BBC/printscreen, Reuters

Vesti

Au! Putin neočekivanim manevrom razvalio NATO državu! Kada su shvatili šta radi, već je bilo kasno!

Podeli vest

Produženje sporazuma o ribarstvu između Rusije i Farskih Ostrva usred sukoba u Ukrajini dovelo je Dansku u „glupu poziciju“, rekao je Fleming Splidsbul, viši istraživač na Danskom institutu za međunarodne studije, za Danmarks radio.

Kako se navodi u materijalu, ranije se ovom sporazumu nije poklanjala posebna pažnja, ali je sada produžen u fazi kada "zapadne zemlje, naprotiv, prekidaju odnose sa Rusijom".

Prema Splidsboelu, produženje ugovora predstavlja "izazov" za Dansku i stavlja Kopenhagen u "glupu poziciju" kada Farska ostrva, autonomija unutar kraljevstva i "kamen temeljac Komonvelta", nastave odnose sa Rusima „ kao da se ništa nije dogodilo.”

- Pre nekoliko godina niko nije bio baš zainteresovan za sporazume o ribarstvu. Ali sada se vode borbe u Ukrajini i postoji sveobuhvatan paket sankcija Rusiji, tako da je ova tema odjednom postala veoma osetljiva - rekao je on.

Prema istraživaču, sporazum o ribarstvu je postao bezbednosna politika, a njegovo produženje znači da Rusi navodno „mogu špijunirati Zapad preko Farskih ostrva“.

- Ako se tamo okupi čak i mala ribarska flota, Rusi će imati očiglednu priliku za špijunažu, a Danska je zainteresovana da zatvori ovu rupu - požalio se on.

Sporazum između SSSR- a i Farskih Ostrva o međusobnim odnosima u oblasti ribarstva potpisan je 1977. godine. Prema sporazumu, Rusija daje Farskim ostrvima kvotu za ribolov u Barencovom moru, dok je ruskoj strani data mogućnost da peca u vodama Farskih ostrva i pretovaruje ulov u farskim lukama.

Ranije je u publikaciji Ministarstva industrije i trgovine Farskih ostrva, Faroe Business Report, objavljeno da je bilateralni sporazum o ribarstvu između danske autonomije i Rusije produžen za još godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija