• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politiko

13.12.2023

16:30

Vašington i Pjongjang kuju tajni plan! U njega su uključene bombe, nukleano oruže i Tramp, a znaju ga samo 3 osobe

EPA/Shutterstock

Vesti

Vašington i Pjongjang kuju tajni plan! U njega su uključene bombe, nukleano oruže i Tramp, a znaju ga samo 3 osobe

Podeli vest

Donald Tramp planira da dozvoli Severnoj Koreji da zadrži svoje nuklearno oružje, ali uz ponudu da kroz američke finansijske podsticaje Pjongjang prestane da pravi nove bombe, tvrde tri neimenovane osobe upoznate sa Trampovim stavovima.

Ovakav potez bi označio oštro udaljavanje od njegovog prethodnog stava po tom pitanju i pomak ka prilagođavanju Vašingtona severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, sa kojim je Tramp razvio neobično prijateljski odnos tokom predsedničkog mandata.

Dok su američki predsednici uglavnom očajavali tražeći način da ubede Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala, američka politika je kontinuirano pozivala Severnu Koreju na denuklearizaciju.

Međutim, ukoliko osvoji novi predsednički mandat, Tramp je po svemu sudeći spreman da odustane čak i od pokušaja da ubedi Kim Džong Una da demontira svoj nuklearni arsenal.

Foto: Reuters

Predsednik Džong Un

Dobro upućeni krugovi ocenjuju da je Tramp delimično motivisan idejom da izbegne gubljenje vremena na ono što vidi kao uzaludne razgovore o razoružanju, da bi se umesto toga fokusirao na veći zadatak - nadmetanje sa Kinom.

Trampova politika prema Severnoj Koreji u prvom mandatu bila je "potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija Pjongjanga", a njegov početni pristup bio je veoma tvrdokoran, čak je razmatrao opciju o bacanju nuklearne bombe na Severnu Koreju uz prebacivanje krivice na drugu stranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija