• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnjik

14.12.2023

22:00

"Vidite li kako je prošla Ukrajina!" Bugari u panici, haos u centru Sofije - znate li šta ste odsekli?!

Reuters

Vesti

"Vidite li kako je prošla Ukrajina!" Bugari u panici, haos u centru Sofije - znate li šta ste odsekli?!

Podeli vest

U centru Sofije održan je protest protiv demontaže spomenika Sovjetskoj armiji koji su predvodile opozicione bugarske stranke.

Lider partije "Preporod" Kostadin Kostadinov nazvao je vladajuću koaliciju „fašistima“ i podsetio je na iskustvo Ukrajine poslednjih godina.

Po rečima političara, autori inicijative "jednostavno odsecaju glavu bugarskom narodu" jer su najviše figure na spomeniku sovjetski vojnik i predstavnici bugarskog naroda.

- Treba da kažemo hvala što za sada seku glave statuama, jer će ti razbojnici, kao što pokazuje iskustvo iz Ukrajine, uskoro početi da seku (prave) glave. Juče su vojniku sa tog spomenika odsekli ruku. To je, inače, veoma simbolično. Juče su fašisti slavili pobedu, nemojmo se lagati. Baš me zanima da li će se to prikazivati uživo - kako će seći glave figurama na spomeniku koje predstavljaju Bugare. Kako će seći glavu bugarskoj majci, bugarskom detetu, muškarcu. Monstrumi iz vlasti, ti neljudi simbolično režu glavu bugarskom narodu - ogorčen je političar.

 

 

Lider socijalista Kornelija Ninova pozvala je da se čuva istorija Bugarske.

- Mi podržavamo istoriju Bugarske. Želimo da sačuvamo sve spomenike koji su deo naše istorije. Podržavamo borbu protiv fašizma. Ali najviše od svega želimo da se poštuje istorija i svi oni koji su dali svoje živote za istoriju Bugarske - rekla je Ninova.

 

 

Podsećamo, u centru Sofije počelo je demontiranje spomenika Sovjetskoj armiji, gradske vlasti su izjavili da će biti skinute najoštećenije figure na spomeniku.

Odluka o uklanjanju je doneta u martu ove godine i vlasti su nameravale da ga premeste u Muzej socijalističke umetnosti. Opštinski savet u Sofiji je objavio da je spomenik, navodno, oštećen i da neki delovi mogu da se obruše. Za demontažu spomenika je predviđeno 60 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija