• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.12.2023

15:12

Ruski Đilas rušio Putina, pa osvanuo u Beogradu! Ko je Aleksej Navaljni čije parole nose srpski majdanovci?!

Aleksandar Jovanović Cile, Reuters

Vesti

Ruski Đilas rušio Putina, pa osvanuo u Beogradu! Ko je Aleksej Navaljni čije parole nose srpski majdanovci?!

Podeli vest

Aleksej Navaljni (47), čije su parole istaknute tokom protesta opozicije u Beogradu, je najistaknutije lice opozicije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji više od decenije vodi borbu protiv vlasti u Kremlju.

Jedan korisnik društvenih mreža je podelio fotografiju demonstranata i izneo je poređenje sa Navaljnim, ističući da "srpski majdanovci donose manire i simbole Navaljnog".

- Srpski majdanovci donose manire i simbole Navaljnog. U Rusiji nije pomoglo, šteta da se baci, lansiraćemo u Srbiju - glasio je opis. 

Simboli koje nose srpski majdanovci u Beogradu prikazuju oznaku "Sindikata Navaljnog".

Foto: Informer/društvene mreže

 

Navaljni je iza rešetaka od januara 2021. Njegovo hapšenje usledilo je po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde se oporavio od trovanja nervnim agensima, za šta je okrivio Kremlj. 

Navaljni je od tada dobio tri zatvorske kazne i proveo je mesece u izolaciji u kaznenoj koloniji u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve, zbog navodnih manjih prekršaja. 

Od kada su njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih kancelarija zabranjene kao ekstremističke grupe 2021.godine, nekoliko saradnika Navaljnog je već optuženo za ekstremizam.

Šta je to "Sindikat Navaljnog"?

Dana 24. januara, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni najavio je pokretanje novog onlajn projekta „Sindikat Navaljnog“ (Profsojuz Navalnogo). Projekat služni kao nadzorni napor koji se fokusira na primenu kriterijuma koje je Kremlj izneo u onome što je postalo poznato kao majski predsednički dekreti. To su ukazi koje je predsednik Vladimir Putin potpisao nakon izbora 2012. i 2018. godine.

Foto: Reuters

 

Prema uredbi iz 2012. godine, plate nastavnika i kulturnih radnika trebalo bi da budu jednake prosečnoj plati u regionu, dok bi plate lekara, univerzitetskih profesora i istraživača trebalo da budu dvostruko veće od regionalnog proseka. U videu koji predstavlja projekat NTU, Navaljni poziva državne službenike da provere da li su njihove plate srazmerne regionalnom proseku pomoću onlajn kalkulatora dostupnog na veb stranici NTU. 

Ova nova inicijativa naišla je na različite reakcije u medijima. Kolumnista Oleg Kašin smatra da je projekat Navaljnog naznaka njegovog više levog kretanja. Sekretar Saveza nezavisnih sindikata Rusije (FNPR) Aleksandar Šeršukov optužuje Navaljnog za „parazitiranje“ na problemima ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija