• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

30.12.2023

17:28

Putinova osveta biće jeziva! Kijev upotrebio zabranjeno oružje u napadu na ruski grad!

Reuters

Vesti

Putinova osveta biće jeziva! Kijev upotrebio zabranjeno oružje u napadu na ruski grad!

Podeli vest

Kijev je upotrebio rakete sa bojevim glavama sa kasetnim bombama u napadu na ruski pogranični grad Belgorod, saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane, nazivajući napad "zločinom". Ovu vrstu oružja zabranilo je više od 110 zemalja na osnovu konvencije UN iz 2008. godine zbog izuzetne opasnosti koju predstavlja za civile. Njegova upotreba u gusto naseljenim područjima može dovesti do razornih posledica.

- Kijevski režim" je ranije u subotu upotrebio nekoliko višecevnih raketnih bacača da bi pogodio grad, saopštilo je ministarstvo u Telegramu. Jedan od njih je bio ukrajinski sistem Olkha, koji je u stanju da ispali 12 vođenih raketa u jednom baražu, pogađajući ciljeve na maksimalnom dometu od 70 do 130 kilometara u zavisnosti od tipa sistema. Rakete Olkha su bile opremljene bojevim glavama sa kasetnim bombama - tvrdi ministarstvo.

Drugi sistem koji je korišćen, prema ruskoj vojsci, bio je češki RM-70 Vampir - unapređena teža verzija sovjetskog višecevnog raketnog bacača BM-21 Grad.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je većinu projektila, ali je nekoliko uspelo da pogodi grad, saopštilo je ministarstvo. Dodaje se da bi „ u slučaju direktnog pogotka raketa Olkha opremljenih kasetnom municijom… posledice bile nemerljivo teže ".

Ranije je rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo da je štrajk odneo živote 14 ljudi, uključujući dvoje dece, a da je povređeno 108 osoba, među njima 15 dece.

Ruska vojska optužila je Kijev da pokušava da skrene pažnju javnosti sa svojih neuspeha na liniji fronta, kao i da provocira Moskvu na uzvratne udare slične prirode. Ministarstvo je tvrdilo da Rusija pogađa samo vojne ciljeve i infrastrukturu koja je direktno relevantna za ove vojne objekte.

- Ovaj zločin neće proći nekažnjeno - saopštila je vojska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija