• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

31.12.2023

13:15

Moldavija shvatila! U EU ne cvetaju ruže: Ruski zagrljaj sve izvesniji?

Pixabay

Vesti

Moldavija shvatila! U EU ne cvetaju ruže: Ruski zagrljaj sve izvesniji?

Podeli vest

Vlasti ove države najavljivale su da će energente nabavljati od EU, ali se ispostavilo da ruski gigant ima povoljniju cenu

„Gasprom“ bi ponovo mogao da postane jedini snabdevač gasom Moldavije, ukoliko ta država uspe da od ruskog energetskog giganta obezbedi cenu koja bi bila povoljnija od snabdevanja iz EU, rekao je moldavski ministar energetike Viktor Parlicov u intervjuu za „TV Publika“.

Ministar je rekao i da je teritorija koju kontroliše Kišinjev prešla na uvoz gasa iz EU 2022. godine, nakon što je „Gasprom“ smanjio snabdevanje zemlji za oko 30 odsto. Do 5,7 miliona kubnih metara dnevno šalje se u otcepljenu samoupravnu oblast Pridnjestrovlje.

Ruska kompanija je smanjenje obrazložila odbijanjem ukrajinske državne energetske kompanije „Naftogas“ da pruži usluge isporuke gasa preko ulazne tačke Sohranovka.

„Biće doneta pragmatična odluka: ili ćemo kupovati gas od ‘Gasproma’, jer je po veoma konkurentnoj ceni, ili ćemo naći jeftiniju alternativu“, rekao je Parlikov i dodao da bi nabavke mogle da budu nastavljene već u maju.

Foto: Reuters

Gas/Ilustracija

On je dodao da će dnevne količine od 5,7 miliona kubnih metara biti dovoljne za proizvodnju električne energije i na levoj i na desnoj obali reke Dnjestar.

Moldavija i dalje kupuje struju proizvedenu u pridnjestrovskoj elektrani uz korišćenje „Gaspromovog“ gasa.

Ranije ove godine, Parlicov je rekao da veći deo Moldavije više neće kupovati ruski gas, dodajući da je država uspela da nabavi gas od dobavljača iz EU po boljoj ceni.

U decembru je ruski gas prodat Moldaviji za 831 dolar za hiljadu kubnih metara, dok je ista količina iz EU koštala naciju oko 610 dolara.

Kompanija „Moldovagaz“ od decembra prošle godine dobija gas iz dva izvora – od državnog preduzeća „Energokom“ i ruskog „Gasproma“.

Ruski gas se šalje u Pridnjestrovlje, a ostatak Moldavije koristi gas iz rezervi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija