• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

07.01.2024

06:15

(VIDEO) Izrael traži od SAD da uđu u rat protiv Irana! Ako Bajden ispuni zahtev, svet čeka neopisiv pakao!

Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) Izrael traži od SAD da uđu u rat protiv Irana! Ako Bajden ispuni zahtev, svet čeka neopisiv pakao!

Podeli vest

Nije dovoljno da Sjedinjene Države jednostavno pošalju novac i oružje Izraelu da bi mogao da vodi rat protiv Gaze. Bivši izraelski premijer Naftali Benet veruje da SAD takođe imaju odgovornost da vode rat protiv Irana kako bi iznudile promenu režima u ime Izraela.

U tekstu koji je napisao za Vall Street Journal, Benet je pokušao da argumentuje da je Amerika dužna da vodi izraelski rat sa Iranom kako bi „zbacila" njihov „režim".

- Iranski režim je u centru većine bliskoistočnih problema i velikog dela globalnog terora, Ipak, neobjašnjivo, skoro niko ga ne dira. Proteklih 45 godina režim je bio izvor beskrajnog rata, terora i patnje širom sveta. Shvatio sam da je dosta. Iransko carstvo zla mora biti srušeno - napisao je Benet. 

Prema Benetu, Iran stoji iza mnogih napada za koje Izrael kaže da se redovno dešavaju duž njegovih granica. Iranski „proksi", kako ih Benet naziva, deluju „na mestima kao što su Liban, Sirija, Irak, Gaza i Jemen".

- Njegove brutalne snage Kuds izvozile su teror širom sveta. Iranski teroristički zastupnici su vodili rat protiv svakog umerenog elementa na Bliskom istoku. Oni su u više navrata napali saudijsku naftnu kompaniju Aramko, Ujedinjene Arapske Emirate, Kurde i Izrael. Najneverovatniji deo: Iran se uglavnom izvukao - kaže izraelski zvaničnik.

Nacionalna bezbednost Izraela zavisi od slabog Irana, kaže Benet

U Benettovom spisu ima mnogo primera stvari koje Amerika može učiniti bolje da zadovolji Izrael u tom pogledu. Te stvari uključuju "osnaživanje domaće opozicije", kaže Benet.

Benet takođe želi da Amerika „osigura kontinuitet interneta tokom nemira protiv režima", kao i da „ojača ŠiranskeĆ neprijatelje" „pojačavanjem sankcija i ekonomskog pritiska".

Prema Benetu, Izrael „ne može i ne treba da to uradi sam". Umesto toga, SAD bi trebalo da „predvode napore", prema Benetu, da osiguraju ispunjenje ciljeva Izraela, uključujući raspuštanje iranske vlade.

- Ovo ne zahteva rat u punom obimu, kao što raspad Sovjetskog Saveza nije bio rezultat totalnog rata. Naprotiv, Sovjetski Savez se raspao zbog unutrašnje truleži u kombinaciji sa spoljnim pritiskom SAD - kaže Benet. 

Ukratko, Benet kaže da SAD moraju da urade ono što Izrael zahteva postavljanjem jasnog cilja „rušenja iranskog zlog režima". Bez obzira na to, Benet veruje da SAD imaju odgovornost da sruše Iran u ime Izraela, što je, kako kaže, „od vitalnog značaja za bezbednost i bezbednost Bliskog istoka - i celog civilizovanog sveta".

Važno je zapamtiti da je Izrael takve stvari govorio i ranije. Još 2002. godine, Benjamin Netanjahu je lagao Ameriku o potrebi da izvrši invaziju na Irak, da bi potom ostavio američke trupe na miru, a da nije poslao nijednu izraelsku trupu režimu Sadama Huseina da pomognu u bici:

Izrael je takođe ranije ubedio SAD da ubiju iranskog generala Kasema Sulejmanija pružajući obaveštajne podatke američkim zvaničnicima koji su Sulejmanija opisali kao „neposrednu pretnju". Kao i sa debaklom u Iraku, Izrael je tada nastavio da ne podržava te napore.

- Naš 'poseban odnos' sa Izraelom je potpuno jednostran poduhvat koji nas izoluje od ostatka sveta - piše Kris Menahan za Information Liberation.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija