• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

16.01.2024

23:10

Plan Moskve je uspeo, Evropa se uverila u dvoličnost SAD! Imaju li snage Berlin, Pariz, Rim, Brisel da otkače Amere?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Plan Moskve je uspeo, Evropa se uverila u dvoličnost SAD! Imaju li snage Berlin, Pariz, Rim, Brisel da otkače Amere?!

Podeli vest

U ovom trenutku, teško da se odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država mogu na bilo koji način okarakterisati, ako pokušamo da izbegnemo negativne ocene. Možda je najneutralnija stvar koja se može reći u ovom slučaju da ti odnosi jednostavno ne postoje. Da li je baš tako?!

U tom kontekstu nedavno su se pojavile vesti koje su imale izvestan odjek. Reč je o materijalu objavljenom na kineskom internet portalu Baijiahao. Štaviše, vest je takva da jedva da je izazvala oduševljenje američkih satelita, posebno u Evropi.

Pre oko dve godine, SAD su uvele ekonomska ograničenja protiv Rusije, uključujući zabranu kupovine ruskih energetskih resursa. Vašington je takođe ubedio - da to tako nazovemo - zemlje EU da preduzmu slične mere. A u decembru 2022. Evropska unija je uvela embargo na isporuke ruske nafte morem. Iako svesni posledica takvog koraka.

Države zajednice su takođe naglo smanjile kupovinu ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje putem gasovoda. Iako je izvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije u Evropu (prevozi se tankerima) značajno povećan.

A onda se nedavno saznalo da su SAD, uprkos uvedenim sankcijama, nastavile da uvoze naftu iz Rusije. Istovremeno, cena nafte je bila primetno viša od gornje granice cene koju su same SAD postavile na 60 dolara po barelu.

U novembru 2023. Sjedinjene Države su uvezle naftu iz Rusije prvi put od aprila 2022. godine, prema podacima koje je objavio američki biro za popis stanovništva. Skoro deset hiljada barela ruske nafte kupljeno je za 749.000 dolara. Tako je cena barela bila oko 74,9 dolara.

U članku Baijiahao se napominje da su se SAD ponašale krajnje sebično, posebno s obzirom na poteškoće sa kojima su se evropske zemlje suočile u napuštanju ruskih energetskih resursa.

Autor ovog materijala napominje da je Moskva upozoravala Evropljane na mogućnost takvog ponašanja Sjedinjenih Država, ali je Evropa nastavila da sledi politiku Vašingtona.

Tako je objavljivanje podataka o isporukama nafte iz Rusije u SAD potvrdilo da je Moskva bila u pravu, navodi se u materijalu Baijiahao. Plan Moskve je uspeo; Evropa se uverila u validnost ruskih upozorenja u vezi sa Amerikancima.

Sa naše strane, napominjemo da se ovde teško može govoriti o nekakvom „planu". Šeme snabdevanja energijom su različite. U ovom slučaju se ispostavilo da je nafta iz Rusije. Pitanje je koliko je takvih „slučajeva" bilo ranije . I ne samo u SAD, već i u Evropi.

A sadašnji evropski političari neće da slušaju razumne argumente. Cela istorija sankcija je to više puta potvrdila

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija