• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

20.01.2024

22:18

Ukrajina izvodi nove napade! Pala prva provera oružja, Kijev odustao od ofanzive?! U jeku rata prozivke Trampu

Reuters

Vesti

Ukrajina izvodi nove napade! Pala prva provera oružja, Kijev odustao od ofanzive?! U jeku rata prozivke Trampu

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 696. dan.

Uništena letelica...

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je večeras iznad Orlovske oblasti uništena ukrajinska bespilotna letelica.

Moskvu će jedan dokument lišiti nuklearnog naoružanja! Odluka objavio čovek koji uvek ćuti, samo... Kada bi se on pitao

Zelenski se obratio Ukrajincima: Ovo se očekuje u januaru i februaru

- Već održavam sastanke u vezi sa predstojećom nedeljom – našim međunarodnim događajima koje planiramo. Radi se o odnosima sa partnerima u Evropi, u Evropskoj uniji. Dodaćemo još aktivnosti.Takođe se odnosi na bezbednosne obaveze Ukrajine. Pripremamo nove sporazume sa partnerima – jake bilateralne sporazume. Očekuje se da će januar i februar doneti odgovarajuće rezultate. Već vidimo konkretne datume kada se mogu očekivati novi jaki dokumenti - rekao je Volodomir Zelenski.

 

 

- Kroz celokupnu arhitekturu bezbednosnih obaveza – novu arhitekturu – mi efektivno oživljavamo, oživljavajući sistem međunarodnog prava. A kada se pravda za Ukrajinu vrati, kada se naša bezbednost ponovo uspostavi, to će raditi i za druge u svetu - dodao je Zelenski.

Igra počinje kada Putin kaže! Postavio nuklearne rakete i u druge države: Hvala Rusima, nećemo se zaustaviti!

Novi napada Ukrajine

Ukrajinske snage su dronom izvele napad na dva belgorodska sela.

Nije šala, Ruska vojska postaje nevidljiva! Trupe u Severnom okrugu dobijaju specijalnu opremu, najveći pakao Zelenskog i NATO-a kreće sada

Pala prva provera oružja

Predstavnici SAD, zajedno sa predstavnicima Oružanih snaga Ukrajine, prvi put su izvršili inspekciju naoružanja koje je američka strana prebacila u Kijev, objavila je pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine na svom telegram kanalu.

- Predstavnici Ukrajine i SAD izvršili su prvu zajedničku inspekciju naoružanja koje su obezbedili američki partneri - navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane, prenose "RIA Novosti".

Navodi se da su inspekciju izvršili služba unutrašnje revizije Ministarstva odbrane Ukrajine i predstavnici Oružanih snaga Ukrajine, zajedno sa predstavnicima odeljenja za saradnju u oblasti odbrane ambasade SAD. 

Provereni su serijski brojevi, tehničko stanje i uslovi skladištenja oružja.

Na fotografijama koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane vide se kutije sa oznakom "eksploziv", gomila torbi i tri optička nišana. Kako se navodi u publikaciji, oružje je provereno samo u jednoj od vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Predstavnici američke Republikanske partije ranije su povezali odobrenje zahteva za 61 milijardu dolara za Kijev sa sprovođenjem velike migracione reforme, ali i formulisanjem američke strategije za Ukrajinu i obezbeđivanjem odgovornosti za dodeljena sredstva toj zemlji. 

Američki zvaničnici kažu da su krajem prošle godine ostali bez sredstava za podršku Ukrajini i da, dok Kongres ne odobri nova izdvajanja, nisu u mogućnosti da nastave snabdevanje oružjem i municijom.

Ukrajinci grade bunkere, ali Moskva je bila pametna! Stigao ruski odgovor, aktiviraće... (VIDEO)

Zelenski isprozivao Trampa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da može da zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je pre neki dan obećao.

- Pozivam vas u Ukrajinu, u Kijev. Dakle, ako možete da zaustavite rat za 24 sata, mislim da će to biti dovoljno da dođete - rekao je Zelenski u intervjuu za britanski kanal Channel 4 News, prenosi Unijan.

Konkretno, Trampova ideja da se brzo okonča rat u Ukrajini izaziva zabrinutost Zelenskog.

- On kaže da će sam donositi odluke – o Rusiji i ne govorim – bez obe strane, odnosno bez nas. To sugeriše, da ako njegova ideja, koju niko nije čuo, ne funkcioniše za nas, naše ljude, onda će on u svakom slučaju učiniti sve da svoju ideju sprovede u delo. I to me malo brine - rekao je Zelenski.

Portal Politiko navodi da je Tramp izjavio kako bi, da je predsednik, mogao odmah da okonča rat tako što bi uticao na Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina da pristanu na nagodbu, navodeći da ima dobre odnose s oba lidera. 

Politiko dodaje da Tramp trenutno vodi ispred američkog predsednika Džozefa Bajdena u anketama u više ključnih američkih država, kao favorit pred predsedničke izbore ove godine.

Ruska vojska postaje nevidljiva! Nije šala - trupe u Severnom okrugu dobijaju specijalnu opremu, najveći pakao Zelenskog i NATO-a kreće sada

Priznanje Kijeva: Vojska nema mogućnosti za ofanzivu

Ukrajinske snage na frontu žale se da nemaju dovoljno mogućnosti da napreduju zbog nedostatka ljudstva i naoružanja, izjavio je u intervjuu izdanju „Figaro“ šef kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Andrej Jeremak.

Pored toga, Jermak je priznao da Rusija ima prednost u vazduhu, dok Oružanim snagama Ukrajine nedostaju granate, sistemi za lansiranje raketa dugog dometa i protivminska vozila.

Prema njegovim rečima, situacija na frontu za ukrajinsku vojsku je „nesumnjivo, teška“.

On je zaključio da smatra da smatra da je kontraofanziva ukrajinskih snaga bila „prilično uspešna“ s obzirom na njene mogućnosti kojima je raspolagala, uključujući pomoć spolja.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je na svom Telegram kanalu ovu Jermakovu izjavu, ocenivši da kontraofanziva ukrajinske vojske nije bila uspešna za Kijev, već za Rusiju.

Ranije je u intervjuu španskom izdanju Mundo“, Jermak ponovo kritikovao Zapad zbog nedovoljnih isporuka Kijevu.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je 16. januara o potpunom i apsolutnom neuspehu ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinci grade bunkere, ali Moskva je bila pametna! Stigao ruski odgovor, aktiviraće... (VIDEO)

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;

- Ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Šumi u Belogorovki u DNR;

- Ruska vojska odbila je tokom prethodnog dana 10 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 150 vojnika,

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 320 vojnika, haubicu „msta-b “ i artiljerijsko oruđe D-20;

- Oružane snage Rusije uništile su ukrajinski radar „iris-t “ nemačke proizvodnje;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske u oblasti Rovnopolja na južnodonjeckom pravcu i uništile ljudstvo protivnika u Konstantinovki u DNR;

- Oružane snage Rusije oborile su 20 ukrajinskih dronova, kao i jedan projektil višecevnog raketnog sistema „hajmars “,

- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo jedinice Oružanih snaga Ukrajine na području Nesterjanke, Rabotina i Verbova.

 

Krvava zaseda za ruske graničare! Objavljen šokantan snimak iz Brjanske oblasti, to nisu bili Ukrajinci! (VIDEO)

 

Eksplozije u Herosnu i Zaporoškoj oblasti

Ruske snage izvele su raketne napade na deo Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, a tom prilikom uništeni su objekti infrastrukture, saopštio je šef lokalne administracije Jurij Malaško.

Istovremeno, predstavnik vojne administracije Hersonske oblasti takođe tvrdi da su eksplozije odjeknule i u delovima Hersona koji su pod kontrolom Kijeva, a da su mete takođe bili objekti infrastrukture.
Ni u jednom izveštaju nije precizirano o kojim tačno objektima je reč.

 

Neumoljivi Ka-52 - Svatovski pravac opustošen!

Ruski jurišni helikopteri Ka-52 izveli su napad na položaje ukrajinske vojske na svatovsko-kremenskom pravcu i tom prilikom likvidirali ljudstvo i uništili ukrajinsku vojnu tehniku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Piloti su iskoristili sve prednosti „aligatora“, leteli su na izuzetno niskim visinama i doleteli izuzetno blizu ukrajinskih položaja odakle su otvorili vatru. Nakon izvršenja zadatka su izvršili protvraketni manevar i vratili se u bazu.Eksplozije u Herosnu i Zaporoškoj oblasti

Ruske snage izvele su raketne napade na deo Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, a tom prilikom uništeni su objekti infrastrukture, saopštio je šef lokalne administracije Jurij Malaško.

Istovremeno, predstavnik vojne administracije Hersonske oblasti takođe tvrdi da su eksplozije odjeknule i u delovima Hersona koji su pod kontrolom Kijeva, a da su mete takođe bili objekti infrastrukture. Ni u jednom izveštaju nije precizirano o kojim tačno objektima je reč.


Raketni lanseri rešetiraju ukrajinske položaje

Jedinice ruskih raketnih lansera „tornado-S“ izvele su napad na privremene položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu i tom prilikom nanela gubitke i ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, njihov položaj otkriven je uz pomoć dronova, nakon čega je izveden neočekivan napad.
Procena je da je ukrajinska vojska u tom napadu ostala bez 560 vojnika osam borbenih vozila, 26 automobila i osam jedinica artiljerije.

 

Šok na tajnom sastanku Bajdenovih pomoćnika i kongresmena: Ukrajina?! U pitanju nisu meseci, već...

 

Uništen još jedan dron iznad Brjanske oblasti

Nakon uništenja ukrajinske bespilotne letelice iznad Klincovskog okruga Brjanske oblasti nije bilo žrtava i štete, rekao je guverner regiona Aleksandar Bogomaz.

Dežurni sistemi PVO oko 06:30 uništili su dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

 

Rusi se valjaju od smeha, Nemci objavili šok podatke! Pošli da unište Rusiju i pucali sebi u nogu, sada trpe jezive posledice!

 

Lekorni: Ne možemo da im zabranimo!

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni izjavio je da Pariz ne može da zabrani svojim državljanima da odlaze da ratuju u Ukrajini. To su civili koji nemaju nikakve veze sa francuskom vojskom, dodao je on.

- Ima Francuza, civila, koji odlaze da ratuju u Ukrajinu u ukrajinskoj uniformi. Ne možemo da im zabranimo, ipak smo demokratija. Ti ljudi nemaju nikakve veze sa francuskim Oružanim snagama, ne nose francusku uniformu i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama - rekao je ministar za TV LCI.

On tvrdi da su izjave o francuskim plaćenicima u Ukrajini deo "ruskog informativnog rata" koji je postao agresivniji nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron saopštio da će Kijevu biti isporučeno dodatnih 40 raketa "skalp". Takve izjave, naveo je Lekorni, imaju za cilj da potkrepe retoriku o umešanosti Francuske u sukobu u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

Šokantno otkriće milionskog testamenta princeze Dajane! Vilijam i Hari nisu bili jedini naslednici, postojala su i druga njena deca
Dom i porodica

Šokantno otkriće milionskog testamenta princeze Dajane! Vilijam i Hari nisu bili jedini naslednici, postojala su i druga njena deca

Svet je stao i suze su pošle kada je poslednjeg dana avgusta 1997. godine objavljeno da je najvoljenija princeza svih vremena Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Mnoge polemike su se tada otvorile, počev od njenog ljubavnog života, odnosa sa kraljevskom porodicom do testamenta koji je ostavila iza sebe i naslednika.

22.08.2024

16:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija