• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

06:15

(VIDEO) Nisu Rusi! Nova invazija na ukrajinske položaje! Hiljade njih upadaju u rovove i razaraju sve pred sobom!

drustvene mreze/Reuter

Vesti

(VIDEO) Nisu Rusi! Nova invazija na ukrajinske položaje! Hiljade njih upadaju u rovove i razaraju sve pred sobom!

Podeli vest

Najezda miševa i pacova na liniji fronta još jedna je glavobolja koja je snašla ukrajinske vojnike, koji, prema pisanju Si-En-Ena, sakate njihovu borbenu sposobnost i stvaraju jezive uslove koji su mučili još i trupe u rovovskim borbama Prvog svetskog rata.

Pripadnica ukrajinske vojske s pozivnim znakom "Kira" potvrđuje za američki medij da je, dok njen bataljon, dok je prošle jeseni bio u južnom delu Zaporožja, zahvatila "epidemija miševa".

- Zamislite da odete u krevet, a noć počinje tako što vam se miš uvuče u pantalone ili džemper, ili vam žvaće vrhove prstiju, ili vas ugrize za ruku. Spavate dva ili tri sata, u zavisnosti od toga koliko imate sreće - kaže Kira za Si-En-En.

Procenjujući da je u njenoj zemunici za četiri vojnika bilo čak oko 1.000 miševa, ona zaključuje da "nisu nas miševi posećivali, mi smo bili njihovi gosti".

 

 

Najezde glodara su delom posledica promene godišnjih doba i ciklusa parenja miševa, ali su takođe, ukazuje medij, pokazatelj da je rat postao statičan od kako je snažno ojačana ruska odbrana odbila ukrajinsku kontraofanzivu.

Usred još jedne oštre zime, navodi Si-En-En, miševi traže hranu duž linije fronta duge 1.000 kilometara šireći  tako bolesti i nezadovoljstvo.

Ukrajinka Kira nema šta nije probala kako bi se oslobodila glodara – prskala je otrov, amonijak, a čak se i molila. Ali, miševi su stalno dolazili.

- Imali smo mačku po imenu Busija, ​​koja nam je u početku takođe pomagala i jela miševe. Ali, kasnije ih je bilo toliko da je odbila. Mačka može da uhvati jednog ili dva miša, ali ako ih ima 70, to je nerealno - svedoči Kira.

Video-snimci koje su vojnici delili na društvenim mrežama pokazali su razmere zaraze na linijama fronta. Miševi i pacovi se vide kako se šepure ispod kreveta, u ruksacima, agregatima, džepovima kaputa i jastučnicama.

 

 

Izveštaji s fronta podsećaju na one iz Prvog svetskog rata, kada je gomilanje otpada i leševa omogućilo "rovovskim pacovima" da se brzo razmnožavaju. Pacovi su noćne životinje i često su najaktivniji dok vojnici pokušavaju da se odmore, što izaziva ogroman stres.

U Prvom svetskom ratu, populacija pacova je porasla kada je sukob počeo da stagnira. A, postoji bojazan da je se isto dešava i sada.

Istraživač u ukrajinskom Nacionalnom muzeju nacionalne istorije, Igor Zagorodnjuk, kaže da je invazija miševa delom posledica toga što je ovim životinjama upravo jesen vrhunac reprodukcije, ali i zbog posledica samog rata.

- Usevi posejani u jesen 2021. godine 2022. godine na mnogim mestima nisu požnjeveni i dali su izdašne samosetve. Miševi koji su se tu hranili preživeli su veoma toplu zimu - rekao je on, dodajući da je rat rasterao prirodne predatore i ovim glodarima omogućio da se slobodnije razmnožavaju.

Osim što izazivaju anksioznost i bolest među vojnicima, miševi takođe pustoše i vojnu i električnu opremu.

- Miševi su žvakali sve: radio, repetitore, žice. Ulazili su u automobile i žvakali električne instalacije, a žvakali su i rezervoare i točkove. Samo u našoj zemunici je šteta iznosila 26.500 dolara - kaže Ukrajinka Kira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija