• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

13:52

(MAPA) Šok u Ukrajini! Rusi silovito krenuli ka Harkovu, melju sve pred sobom! Ratni reporteri javljaju: Palo prvo naselje!

reuter/shutterstock

Vesti

(MAPA) Šok u Ukrajini! Rusi silovito krenuli ka Harkovu, melju sve pred sobom! Ratni reporteri javljaju: Palo prvo naselje!

Podeli vest

Ruski vojni dopisnici na Telegramu pišu o zauzimanju Pletnevke od strane Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti.

Informacija još nije zvanično potvrđena, ali je, prema rečima vojnih dopisnika, uspostavljena kontrola nad naseljem.

Pletnevka se nalazi kilometar od ruske granice, odakle su ukrajinske snage redovno granatirale Šebekino, Valujki i druga naselja, uključujući Belgorod.

Zauzimanje sela značiće da je ruska vojska počela da stvara tampon zonu južno od Belgorodske oblasti, što potvrđuje navode američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), koji je ranije pisao o planiranju takve akcije od strane ruskih snaga.

 

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 9. januara da će ruske snage učiniti sve da spreče ukrajinsku indirektnu vatru u Belgorodskoj oblasti.

"Ruski izvori su iskoristili komentare Peskova da pozovu ruske snage da stvore „tampon zonu“ do 15 kilometara dubine u Harkovskoj oblasti kako bi potisnuli ukrajinsku artiljeriju od međunarodne granice sa Belgorodskom oblašću", navodi ISW.

Ruski vojni stručnjaci su pozivali na sličnu operaciju u leto 2023. usred široko rasprostranjenog nezadovoljstva zbog ograničenih prekograničnih racija proukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast.

"Ruski upad od 15 kilometara u dubinu i nekoliko stotina kilometara u širinu bio bi masivan operativni poduhvat koji bi zahtevao grupisanje snaga daleko većeg i znatno bolje opremljenog od onoga što su ruske snage trenutno koncentrisale duž cele međunarodne granice sa Ukrajinom, a najmanje od svega u Belgorodskoj oblasti", navodi Institut.

ISW je ranije ocenio da bi ruske snage mogle da intenziviraju napore da zauzmu grad Kupjansk u oblasti Harkov u narednim nedeljama, i da se ruska grupacija u pravcu Kupjanska čini pogodnijom za sprovođenje intenziviranih ofanzivnih napora nego drugde u Ukrajini ili duž međunarodne granice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija