• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Blimberg

25.01.2024

19:46

Kraj sukoba u Ukrajini blizu? Putin poslao jasan signal SAD: Vašington je na potezu

Shutterstock/EPA

Vesti

Kraj sukoba u Ukrajini blizu? Putin poslao jasan signal SAD: Vašington je na potezu

Podeli vest

Vladimir Putin testira da li su SAD spremne da se uključe u pregovore o okončanju ruskog rata u Ukrajini.

On je indirektnim kanalima stavio do znanja SAD da je otvoren za diskusiju, uključujući potencijalno o budućim bezbednosnim aranžmanima za Ukrajinu, kažu dve osobe bliske Kremlju.

Američki zvaničnici kažu da nisu svesni navodnih uvertira, koji bi mogli da dovedu do probnog balona, i ne vide nikakve indikacije da je ruski predsednik ozbiljan u potrazi za načinom da se okončaju borbe, koje su došle u smrtonosnu pat poziciju kako rat zalazi u treću godinu.

Nagoveštaji ruske otvorenosti za razgovore mogli bi da pomognu da se poseju podele među saveznicima Ukrajine, izolujući Kijev i potkopavajući napore predsednika Vladimira Zelenskog da dobije podršku za sopstvenu formulu mira, koja poziva na potpuno povlačenje Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski i Bajden

Ljudi bliski Kremlju, koji su tražili da se ne identifikuju kako bi razgovarali o stvarima koje nisu javne, rekli su da su signali preneti visokim američkim zvaničnicima prošlog meseca preko posrednika koga su odbili da identifikuju. Putin je, kako su rekli, možda voljan da razmotri odustajanje od insistiranja na neutralnom statusu Ukrajine i čak na kraju odustane od protivljenja eventualnom članstvu u NATO-u..

Ali to bi imalo cenu koju je Kijev potpuno odbacio – prihvatanje kontrole Kremlja nad teritorijom koju je okupirao poslednjih godina i koja sada iznosi oko 18 odsto Ukrajine, uključujući zemljište zaplenjeno nakon početka njegove SVO pre dve godine .

- Predsednik Putin je više puta izjavio da je Rusija bila, jeste i da će nastaviti da bude otvorena za pregovore o Ukrajini - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje Blumberg njuza.

"Odlučni smo da postignemo svoje ciljeve. I najradije bi to završio diplomatskim putem. Ako ne, vojna operacija će biti nastavljena dok ne postignemo svoje ciljeve.

- Nismo svesni opisanih promena u poziciji Rusije - rekla je portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson. „Na Ukrajini će biti da odluči da li će, kada i kako pregovarati sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Dok su SAD „uvek otvorene“ za razgovore, „u ovom trenutku, ja to ne vidim“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken na Svetskom ekonomskom forumu 17. januara, upitan o izgledima za dugoročni prekid pregovora -vatra.

- Mora da postoji spremnost Rusije da se angažuje, da pregovara u dobroj veri, na osnovu osnovnih principa koji su dovedeni u pitanje njenima napadom — teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost - rekao je Blinken.

Javno, Putin nije dao nikakve naznake da je spreman da se zaustavi na trenutnim linijama fronta. Kijev, koji podržavaju SAD i drugi saveznici, kaže da ima za cilj da obnovi svu zemlju koju su zauzele moskovske snage i da bi odustajanje od toga bilo politički teško za Zelenskog.

Ali sa 110 milijardi dolara vitalne pomoći od SAD i Evropske unije vezane za proces odobravanja, izgledi su neizvesni za sposobnost Ukrajine da nastavi borbu na duži rok. Rusija je, naprotiv, svoju ekonomiju prebacila na ratnu osnovu i obezbedila zalihe oružja i drugu podršku iz Irana i Severne Koreje.

- Njima je od koristi da svi misle da postoji povratni kanal i da je to toliko tajno da to niko ne može da otkrije jer to dođavola plaši Ukrajince - rekla je Fiona Hil, bivša visoka zvaničnica Bele kuće odgovorna za Rusiju.

„Rusi žele da stvorimo ideju da je kanal tu i da sve zavisi od SAD tako da niko ili ništa drugo ne igra ulogu“, dodala je ona. "To je klasična ruska predstava."

Ideja da postoji tajni povratni kanal takođe je kružila u evropskim prestonicama, iako zvaničnici poriču da znaju bilo šta o tome.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

- Čuo sam te glasine i ne znam šta da izvučem iz njih – ako treba da dobijem političke dobitke, da me se doživljava kao umerenog - rekao je švedski savetnik za nacionalnu bezbednost Henrik Landerholm u intervjuu u Vašingtonu, gde se sastao sa svojim Američki kolega, Džejk Saliven.

- Putin bi očigledno bio prilično srećan kada bi mogao da postigne sporazum na osnovu trenutnih teritorijalnih dobitaka, što naravno ne dolazi u obzir za naše ukrajinske prijatelje.

Fjodor Lukjanov, predsedavajući prokremljanskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku u Moskvi, rekao je da bi svaki sporazum kojim bi se formalizovala ruska kontrola nad okupiranim zemljama „dovodio do stvaranja novog bezbednosnog sistema u Evropi, što je zaista bio Putinov primarni cilj od početka. Ali sada nema znakova da je neko spreman za to."

Američki zvaničnici su stalno govorili da ne vide nikakve naznake da je Rusija spremna za ozbiljne razgovore. Ali nakon što ukrajinska kontraofanziva prošle godine – podržana desetinama milijardi dolara savezničkog oružja i podrške – nije donela velike dobitke, nade da će se ruske trupe potisnuti nazad blede.

Američki zvaničnici su stalno govorili da ne vide nikakve naznake da je Rusija spremna za ozbiljne razgovore. Ali nakon što ukrajinska kontraofanziva prošle godine – podržana desetinama milijardi dolara savezničkog naoružanja i podrške – nije donela velike dobitke, nade da će se ruske trupe potisnuti nazad blede.

Foto: Shutterstock

 

Za Putina je sprečavanje Ukrajine da se pridruži NATO-u jedno od njegovih najčešće ponovljenih opravdanja za invaziju i nema javnih indicija da je promenio stav.

- Idemo ka zastoju, zamrznutom sukobu u kojem se Ukrajina više fokusira na odbranu i obnovu onoga što ima nego na pokušaje da povrati Donbas i Krim - rekao je Čarls Kupčan, viši saradnik u Savetu za spoljne odnose, pozivajući se na Ukrajinske zemlje zauzela Moskva.

- To je de fakto promena politike, čak i ako ne i deklarisana promena politike od strane SAD i Ukrajine.

Ruski napad je ponovo ojačao NATO savez, pri čemu su Finska i Švedska okončale deceniju neutralnosti da bi se pridružile. Izgledi Ukrajine za članstvo pre rata bili su u najboljem slučaju daleki.

Putin bi mogao izračunati da će se Ukrajina suočiti sa dugim čekanjem i biti podložna protivljenju pojedinačnih evropskih lidera kao što su mađarski premijer Viktor Orban i novi premijer Slovačke Robert Fico, koji je obećao da će staviti veto na aplikaciju Kijeva za NATO.

U Sjedinjenim Državama, bivši predsednik Donald Tramp, republikanski predsednički favorit, nagovestio je povlačenje iz alijanse i obećao brz dogovor sa Putinom za okončanje rata.

- Ne verujem da je Putin spreman da pregovara u ovom trenutku, čime mislim da ne mislim da je spreman na bilo kakve ustupke - rekao je Pol Sanders, predsednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu. „Siguran sam da bi bio srećan da pregovara o ustupcima drugih Rusiji.

Foto: Reuters

Donald Tramp

Njujork tajms je prošlog meseca izvestio da su posrednici preneli američkim zvaničnicima da je Putin pokazao interesovanje za prekid vatre koji bi zamrznuo rat duž sadašnjih linija fronta.

Neformalni kontakti sa američkim i ruskim posrednicima održani su u protekloj godini u pokušajima da se istraže izgledi za mirovne pregovore. Ove takozvane inicijative Track 2 obično uključuju ljude bez zvaničnih pozicija, dozvoljavajući njihovim vladama da uskrate bilo kakvu ulogu u diskusijama dok su informisane o tome šta se govori. Međutim, nije jasno da li su u toku bilo kakvi značajni napori.

Zelenski i švajcarska predsednica Viola Amherd najavili su ranije ovog meseca planove da održe mirovnu konferenciju na visokom nivou u Švajcarskoj, pošto Kijev traži podršku za svoj plan za obnovu granica Ukrajine iz 1991. godine. Zelenski je rekao da Rusija neće biti pozvana. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u utorak u Ujedinjenim nacijama u Njujorku sa svojim švajcarskim kolegom Ignaciom Kasisom. Ruska strana je kritikovala „nepromišljenu podršku Berna“ Ukrajini, saopštilo je kasnije Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

- Rusi od Putina naniže već mesecima javno govore da su spremni da razgovaraju - rekao je Semjuel Čarap, viši politikolog u RAND Corp. „To može biti zamka, blef ili podmukao pokušaj da se ubode -vožnja. Ili je možda stvarno. Dok neko ne testira tu tvrdnju, nikada nećemo znati sa sigurnošću."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija