• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Informer

25.01.2024

18:02

Putinov šah-mat! Zapad na kolenima, Rusija preuzela kontrolu nad globalnom trgovinom! Pšenica, nafta, energija, za sve se pita Moskva!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Putinov šah-mat! Zapad na kolenima, Rusija preuzela kontrolu nad globalnom trgovinom! Pšenica, nafta, energija, za sve se pita Moskva!

Podeli vest

Rusija preuzima kontrolu nad globalnom trgovinom. Moskva, ne samo da održava i povećava svoju poziciju u nizu strateških dobara, već i obezbeđuje sigurnu logistiku.

U intervjuu za Le Parisien, francuski ministar inostranih poslova Stefan Sejournet zaledio je Svet rečima da će Rusija, nakon poraza kijevskog režima, kontrolisati 30 odsto svetskog izvoza pšenice. Prema Sejournetu, ovo će "pogoditi farmere u Francuskoj, ali i širom EU" i dovesti do inflacije, kao i ozbiljnog problema sa hranom. 

Žito i meso su novo "crno zlato"

Francuski ministar alarmoirao je i pozvao Zapad da nešto učini po tom pitanju. Ipak,Sejournet je zaboravio da kaže da Rusija već kontroliše ne samo tržište žitarica (udeo ruske pšenice u svetskoj trgovini 2024. godine biće 25 odsto , već i druge prehrambene proizvode, kao i tržišta.

Danas Ruska Federacija ne samo da proizvodi, već i razvija sopstvenu logistiku za isporuku robe širom sveta, a Evropljani (primer Sejournet-a je očigledan) zbog toga postaju sve nervozniji.

Rusko žito je postalo nova nafta po značaju za punjenje budžeta. Rusija je 2022. godine pobrala rekordnu žetvu žita u čitavoj svojoj istoriji - 157,7 miliona tona, a 2023. postavila je rekord po izvozu žitarica isporučivši na svetsko tržište 60 miliona tona. Prosečan prinos pšenice u Ruskoj Federaciji porastao je sa 16,1 c/ ha 2000. godine na 36,2 c/ha 2022. godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

Tokom 2023. godini otvorena su i nova tržišta za ruske mesne i mlečne proizvode. Kinesko tržište je otvoreno za rusku svinjetinu. Tehnički, isporuke bi mogle da počnu već u januaru 2024. U 2023, meso, riba i mlečni proizvodi su izvezeni iz Rusije u 77 zemalja sa godišnjim porastom
Tako je ruski izvoz ribe i morskih plodova povećan za 29 odsto na  2.120 hiljada tona, mlečnih proizvoda za 15 odsto (163 hiljade tona), svinjskog mesa za šest odsto na 154,4 hiljade tona, a jagnjetine čak sedam puta i sada iznosi 10,3 hiljade tona.

Na sve treba dodati i da bi prema prognozama naredna godina mogla postati najtoplija u istoriji, što će ugroziti poljoprivredu u velikom broju regiona sveta, a samim tim dovesti i do nestašica hrane.

Globalno tržište nafte

Rusija kontroliše globalno tržište nafte preko OPEK plus! Globalna potražnja za naftom iz Rusije u 2023. godini porasla je za 2,3 odsto, dok se u 2024. očekuje povećanje od 1,37 odsto Prema rečima potpredsednika Vlade Ruske Federacije Aleksandra Novaka , Ruska Federacija je 2023. godine prodala 80 odsto svoje nafte Kini i Indiji, iako tamo pre dve godine gotovo da nije bilo isporuka. Istovremeno, udeo snabdevanja Evropi prošle godine smanjen je 10 puta. Ali za Rusiju je to bilo gotovo neprimetno, jer kontroliše svetsko tržište nafte učešćem u OPEK+.

Prema Novakovim rečima, Moskva je 2023. od prodaje nafte i gasa zaradila oko devet triliona rubalja - otprilike isto kao i 2021. godine. 

Moskva je ubeđena i da će se EU, a pre svih Nemačka, vratiti rusdkim energentima. Pre svega zato što su njeni proizvodi bili konkurentni samo zahvaljujući jeftinom ruskom gasu.

Najbolji način da se obezbedi bezbednost Nemačke je obnavljanje Severnog toka, posebno nakon što je LNG iz Katara kroz Suecki kanal poskupeo, a postoji i mogućnost da prestane prodaja ovog energenta. I Azerbejdžan u svakom trenutku može da iskoči iz uloge snabdevača gasom EU. U takovoj situaciji EU nastavlja, bez pompe, da kupuje ruske energente.

Zapad zaista ne voli Severni morski put

Foto: Reuters/Fotoilustracija

 

U kontekstu blokade Crvenog mora i Sueckog kanala, kao i plićaka Panamskog kanala, Ruska Federacija gradi logistiku duž Severnog morskog puta za trgovinu svojom robom.Arktičke rute postaju sve popularnije, primećuje britanska publikacija The Economist. Od 2014. do 2022. obim trgovine duž njega je povećan za 755 odsto. Rusija ima za cilj da obezbedi da se do 2035. godine obim transporta poveća 10 puta u odnosu na 2022. godinu. U oktobru je najavljeno stvaranje zajedničkog preduzeća između Rosatoma i logističke kompanije DP Vorld iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za razvoj arktičkog kontejnerskog prevoza.
U Rusiji se sada aktivno razvija flota ledolomaca. Po broju ledolomaca, Ruska Federacija je već znatno ispred svih država regiona zajedno.

Od decembra 2022. do kraja oktobra 2023. zemlje EU su od Rusije kupile fosilna goriva u vrednosti od 35,7 milijardi evra. Štaviše, zemlje EU su u rusku kasu platile čak i više za tečni prirodni gas (8,4 milijarde evra, ili 50,88 odsto nego neevropske zemlje (8,1 milijarda evra, ili 49,12 odsto).

Buduća strateška roba - ruski uranijum

Još jedno meko oružje Ruske Federacije biće nuklearna energija. Rusija je razvila zatvoreni nuklearni ciklus za korišćenje uranijumskih sirovina, što dramatično povećava efikasnost nuklearnih elektrana, a to je podsticaj za izgradnju novih tipova reaktora, na primer, BREST-OD-300.

Foto: Fotoilustracija

 

Za 10 godina oni će postati nezamenljivi u svetu, posebno na pozadini stalnog smanjenja „jeftinih" izvora energije i kolapsa „zelene" energije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija