• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

15:29

Napeto u Teksasu! Počinje komadanje Amerike?! Pojavio se opasan igrač, na umu ima samo jedno!

Shutterstock

Vesti

Napeto u Teksasu! Počinje komadanje Amerike?! Pojavio se opasan igrač, na umu ima samo jedno!

Podeli vest

Zbog krize oko granice Teksasa i Meksika, odnosno sukoba te države i fedralnih vsalti, Amerika klizi u „Tekzit“.

Danijel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta, koji vodi kampanju da ta američka država postane potpuno nezavisna, rekao je da je „Tekzit“ sada svima na umu. On tvrdi i da je odvajanje Teksasa od SAD „moglo biti bliže nego se misli“.

Njegove reči dolaze u jeku sukoba te američke države sa federalnim vlastima oko granice Teksasa i Meksika.

Teksit svima na umu

Miler je u jednom tekšaškom podkastu, objavljenom 30. januara, govorio o uticaju graničnog spora na svoju kampanju za nezavisnost Teksasa, ili „Tekzit“. On je tvrdio da je Abotova politika“zapravo Teksas koji se zalaže za naša prava, zakon i naš suverenitet“.

- Ponekad možete dobiti 100 godina istorije u jednom danu ili jednoj nedelji, to je očigledno parafraza, i evo nas. Ovo je jedna od onih situacija u kojima se činilo da stvari malo posustaju, a onda sve iznenada, za samo pitanje vremena, evo nas - rekao je on, pa dodao:

- Nalazimo se u tački u kojoj je ‘Tekzit’ svima na umu, i onima koji su za njega i onima koji su protiv. Moramo da dobijemo ono o čemu smo oduvek pričali, a to je obavezujući glas, glasanje o tome da Teksas postane samoupravna nezavisna nacija.

Foto: Reuters

 

 

Teksas frustriran

Miler je takođe rekao da je savezna vlada dugo frustrirala napore državnih vlasti da smanje granične prelaze.

- Svaki put kada Teksas pokuša da učini nešto da osigura granicu, federalna vlada se uključi i umeša se; ili su prethodno učinili napore Teksasa tako kastriranim da u suštini imaju Teksašane – vojno odeljenje Teksasa i odeljenje za javnu bezbednost – da rade kao pomoćnici granične patrole kojima je naređeno da ih [migrante] puste preko, procesuiraju, stavljaju u autobuse i avione i šalju svuda - naveo je on.

Tenzije u Teksasu su porasle nakon što je Vrhovni sud 22. januara presudio, tankom većinom, da federalni agenti mogu ukloniti „žilet-žicu” postavljenu duž granice po nalogu guvernera Teksasa Grega Abota u pokušaju da smanje prelaze migranata.

Abot je odgovorio federalnim vlastima pozivajući se na „ustavni autoritet Teksasa da se brani i zaštiti“ od onoga što je opisao kao „invazije“, a 25 drugih republikanskih guvernera je objavilo zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju podršku njegovom stavu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17