• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.02.2024

08:38

Tajna veza, Rusija je u pitanju! Šok otkriće američkog novinara - evo zašto Zelenski želi da smeni Zalužnog!

Reuters/shutterstock

Vesti

Tajna veza, Rusija je u pitanju! Šok otkriće američkog novinara - evo zašto Zelenski želi da smeni Zalužnog!

Podeli vest

Želja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog je posledica tajnih pregovora ukrajinskog komandanta sa Zapadom o okončanju sukoba sa Rusijom, izjavio je američki novinar Simor Herš.

Prema njegovim rečima, "drama" u Kijevu uplašila je mnoge u Vašingtonu. On je istakao da se tamo trenutno diskutuje o strategiji završetka sukoba „u cilju okončanja vojnih dejstava i usaglašavanja finansijskog plana za Ukrajinu“.

Novinar naglašava da pređašnje izjave Zalužnog o bezizlaznoj situaciji ukrajinske vojske na bojnom polju nisu unapred razmatrane sa Zelenskim, ali su u američkoj prestonici za njih znali.

"Neki u Pentagonu i obaveštajnom resoru pozdravili su ocenu Zalužnog kao početak neizbežnog procesa koji vodi miru", naveo je Herš u članku na onlajn platformi Sabstek, pozivajući se na izvore.

Vašington planira reforme u Ukrajini

Istovremeno, prema informacijama Herša, Sjedinjene Američke Države planiraju da podrže glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i pokrenu reforme u zemlji koje će dovesti do smene vlasti aktuelnog predsednika.

Pored toga, prema rečima jednog od sagovornika Herša, koji je želeo da ostane anoniman, realizacija nove strategije Vašingtona zahteva "konsultacije i okupljanje ključnih, patriotski i realistički nastrojenih, Ukrajinaca".

Istovremeno, postoje rizici da bi "okorele korumpirane strukture koje uživaju prednosti američke politike ‘lake zarade’ mogli da poremete ovaj proces“.

Herš je istakao da su trenutni plan razrađivali "stručnjaci iz obaveštajne oblasti i vojne birokrate" bez učešća Bele kuće, Stejt departmenta i Saveta nacionalne bezbednosti.

"On potiče iz američkih i ukrajinskih generalštabova i predviđa investicije iz ‘privatnog sektora, a ne samo državno finansiranje i grantove’", naglasio je novinar.

Foto: EPA

Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine

 

SAD znaju da je Zelenski korumpiran

Prema njegovim rečima, specijalne službe SAD znaju za korumpiranost ukrajinskog lidera, a direktor CIA Vilijam Berns lično je leteo u Kijev kako bi izvestio o tome.

Takođe, Herš je kazao da je Berns takođe upozorio Zelenskog na nezadovoljstvo u redovima njegovih podređenih zbog toga što njihov šef uzima "prevelik deo plena".

Kako je pisao britanski list Fajnenšnal tajms, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika.

Ekonomist tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista Njujork tajms, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.

Nakon toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za CNN u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

Prema informaciji CNN, ukaz o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija