• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

06.02.2024

23:10

Trudo da podnese ostavku zbog promivisanja naciste u parlamentu Kanade! Opozicija jasna, za tu sramotu nema opravdanja!

reuters/tanjug

Vesti

Trudo da podnese ostavku zbog promivisanja naciste u parlamentu Kanade! Opozicija jasna, za tu sramotu nema opravdanja!

Podeli vest

Kanadski opozicioni lider Pjer Poljevr pozvao je premijera Džastina Trudoa da napusti svoju funkciju nakon što su u javnost objavljeni detalji skandala oko odavanja počasti SS vojniku Jaroslavu Gunku.

Podsetimo, 22. septembra 98-godišnji Jaroslav Gunko (Hunku) pozvan je u kanadski parlament u čast posete Vladimira Zelenskog, koji je publici aplaudirajući predstavljen kao veteran "borbe protiv Rusa". U stvari, ispostavilo se da je on bivši borac SS divizije „Galicija", u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja se ne samo borila protiv Crvene armije, već je bio poznat i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima. 

Trudo se kasnije izvinio za „strašnu grešku" u odavanju počasti ukrajinskom esesovcu, a predsednik Donjeg doma parlamenta Entoni Rota, koji je inicirao poziv Gunku, najavio je ostavku. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije zatražilo je Gunkovo izručenje, pozivajući se na dokaze o njegovom učešću u masovnim pogubljenjima civila, uključujući ubistvo najmanje 500 državljana SSSR -a u jednom od sela.

- Premijer (Trudo) je mesecima tvrdio da nije imao nikakve veze sa pozivanjem bivšeg nacističkog vojnika...sada znamo da je on lično pozvao tog čoveka. Bivši predsednik (Rot) je morao da podnese ostavku jer je uradio potpuno istu stvar. Tako da će on (Trudo) biti držan prema istim standardima i priznati da nije sposoban za funkciju - rekao je Poljevr.

Dan ranije je ruska ambasada u Kanadi javila da je Trudo lično pozvao nacistu Gunka u parlament.

Istovremeno, Globe and Mail piše da je Trudoova kancelarija pozvala Gunka na svečani prijem u čast posete Zelenskog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija