• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.02.2024

12:37

Drama u Vašingtonu! Šolc Amerikancima saopštio šokantnu informaciju! Bajden ovo zna, ali...

Reuters

Vesti

Drama u Vašingtonu! Šolc Amerikancima saopštio šokantnu informaciju! Bajden ovo zna, ali...

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden pozvali su danas Kongres SAD da odblokira pomoć za Ukrajinu, prenosi Dojče vele. Šolc je upozorio na opasnost ruske pobede ako saveznici Ukrajine ne povećaju vojnu podršku i finansijsku pomoć.

- Bez podrške SAD i Evrope, Ukrajina nema šanse da se brani - izjavio je nemački kancelar nakon sastanka sa predsednikom SAD u Vašingtonu. 

Šolc je, nakon razgovora sa Bajdenom u Beloj kući koji je trajao oko sat i 45 minuta, izrazio optimizam da će vojna pomoć SAD za Ukrajinu ostati na snazi. Takođe je upozorio da bi sposobnost ukrajinskih vojnih snaga da brane vlastitu zemlju bila ugrožena ako ne bude doneta odgovarajuća odluka u američkom Kongresu.

Uoči sastanka Šolc je u autorskom tekstu u Volsrit džurnalu izneo ozbiljno upozorenje.

 

"Nemojte pogrešiti: ruska pobeda u Ukrajini ne samo da bi bila kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi takođe dramatično promenila lice Evrope“, napisao je Šolc .

Prema njegovim rečima, rukovodstvo predsednika Bajdena bilo je ključno kako bi se osiguralo da agresija ruskog predsednika Vladimira Putina bude dočekana ujedinjenim i uspešnim odgovorom, prenosi Blumberg.

"Naša poruka je jasna: moramo da učinimo sve da sprečimo pobedu Rusije", naveo je on.

SAD su iscrpile postojeće ovlašćenje Kongresa da obezbede finansijsku pomoć Ukrajini, a hitni zahtev Bele kuće za 61 milijardu dolara podrške Ukrajini, blokiran je na Kapitol Hilu, budući da republikanski poslanici zahtevaju ustupke u imigracionoj politici kako bi glasali za paket pomoći. 

Foto: Reuters

Olaf Šolc i Džo Bajden

 

Lideri EU su prošle nedelje uspeli da se dogovore oko dodatnih 50 milijardi evra (54,3 milijarde dolara) paketa podrške, koji je prethodno blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

Bajden je izrazio zabrinutost donatorima tokom skupljanja sredstava u Njujorku u sredu da se saveznici Ukrajine povlače iz podrške zemlji u kritičnom trenutku. 

"Putin nam je za petama. A šta mi radimo? Korak nazad?" dodao je Bajden.

Predsednikovi komentari usledili su nekoliko sati nakon što je Senat izglasao blokadu dvostranačkog sporazuma o bezbednosti granica i imigraciji koji bi otključao 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini. 

Bivši predsednik Donald Tramp pozvao je republikance u Kongresu da odbiju sporazum.
Poslanici pregovaraju o smanjenom paketu koji bi eliminisao odredbe o imigraciji i uključivao pomoć Ukrajini i druge prioritete američke nacionalne bezbednosti, ali se taj pristup suočava sa protivljenjem u domu koji kontrolišu republikanci.

Foto: Reuters

Olaf Šolc i Džo Bajden

 

Ukrajina na kritičnoj tački

I Bajden i Šolc upozorili su poslednjih nedelja da je Ukrajina na kritičnoj tački u ratu, jer se zalihe municije i oružja smanjuju, a borbe za koje se očekuje da će se intenzivirati ovog proleća. 

Šolc je pozvao druge evropske zemlje da učine više da pomognu Kijevu. Nemačka je drugi najveći dobavljač oružja i finansijske pomoći Ukrajini posle SAD. Najavila je krajem prošle godine planove da ponudi 8 milijardi evra vojne pomoći tokom 2024. Šolc i Bajden sastali su se u petak u Beloj kući, a prethodno se nemački kancelar susreo sa američkim poslovnim liderima. 

Šolc je poručio da bi više voleo reizbor Bajdena i naglasio svoju blisku vezu sa aktuelnim predsednikom. Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija