• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

12.02.2024

18:32

Ni "Princ od Velsa" nije mogao da isplovi, i on je kao "Kraljica Elizabeta" završio u kanalu! Britanija se obrukala!

Printskrin video

Vesti

Ni "Princ od Velsa" nije mogao da isplovi, i on je kao "Kraljica Elizabeta" završio u kanalu! Britanija se obrukala!

Podeli vest

Britanski nosač aviona "Princ od Velsa" nije mogao da otputuje na najveću vojnu vežbu NATO-a od vremena Hladnog rata, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane

Pre nepunih nedelju dana, nosač aviona "Kraljica Elizabeta" nije bio u stanju da preuzme vodeću ulogu u vežbama "Nordijski odgovor 2024", koje će okupiti oko 40 ratnih brodova kod norveške obale u okviru sveobuhvatnih NATO vežbi "Nepokolebljivi branilac 2024", nakon što je otkriveno da ima problema sa propelerom.

"Princ od Velsa" je trebalo da služi kao zamena za "Kraljicu Elizabetu", ali takođe nije mogao da napusti luku Portsmut u predviđenom vremenskom okviru, gde se javnost okupila da posvedoči trijumfalnom isplovljavanju, i čiji je ulaz već bio zatvoren za drugi saobraćaj.

Britansko ministarstvo odbrane nije obrazložilo zašto je put "Princa od Velsa" odložen, portparol ministarstva je samo rekao da "nosač aviona uskoro treba da isplovi iz Portsmuta, u zavisnosti od plime i vremenskih uslova".

"Tajms" je izvestio da je u subotu uveče došlo do manjeg curenja goriva na brodu, ali nije mogao da kaže da li je incident povezan sa odlaganjem odlaska broda.

"Princa od Velsa" muče razni tehnički problemi otkako je pušten u rad 2019. godine, a 2020. godine je u dva navrata pretrpeo velike poplave.

Drugi put je pogonska prostorija poplavljena stotinama kubnih metara morske vode, što je nanelo troškove od četiri miliona dolara i 193 dana popravke.

Godine 2022. mu se pokvario propeler dan nakon što je isplovio iz Portsmuta za SAD. Zvaničnici Mornarice su za incident okrivili posadu koja je zaboravila da ga adekvatno podmaže, preneli su tada mediji.

"Tajms" je krajem 2022. izvestio da je "Princ od Velsa" zapravo proveo više vremena u pristaništu radi popravki nego na dužnosti otkako je pušten u upotrebu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija