• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

13.02.2024

20:19

Sirija spremna za 'rat' sa Izraelom za vraćanje otete Golanske visoravni, milijarde barela nafte su u pitanju!

Reuters/Pixabay/Fotoilustracija

Vesti

Sirija spremna za 'rat' sa Izraelom za vraćanje otete Golanske visoravni, milijarde barela nafte su u pitanju!

Podeli vest

Damask je u potpunosti spreman da brani svoju teritoriju u potencijalnom vojnom sukobu sa Izraelom, poručuje sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad dok se regionalna kriza nastavlja.

Mekdad je rekao da se Sirija "opire" Izraelu od 1948. godine, kada je izbio prvi pravi rat između nekoliko arapskih nacija i novoosnovane jevrejske države.

- Sirija je vodila ratove protiv izraelske okupacije i spremna je da vodi ratove, ali će odlučiti kada i kako - naglasio je ministar spoljnih poslova i istakao značaj Golanske visoravni - dela jugozapadne Sirije koji Izrael kontroliše od 1967. godine.

Okončanje izraelske okupacije Golanske visoravni je "na vrhu naših prioriteta", insistira Maked, dodajući da je „Sirija spremna da plati cenu za sve ove oslobodilačke operacije".

Na Golanskoj visoravni otkrivene su milijarde barela nafte. Nivo potencijalne proizvodnje je nezamisliv i ne samo da bi u potpunosti pokrio  potrebe Izraela, već bi Tel Aviv učinio velikim iyvoynikom nafte!  Ali ovde postoji problem. Golan je područje koje je Izrael okupirao još 1967. godine posle "šestodnevnog rata" i praktično ga preuzeo od Sirije. 

Sve vlade Izraelove ga od tada ga smatraju svojom teritorijom, ali Ujedinjene nacije ne priznaju to pravo jevrejskoj državi i na visoravni su raspoređene mirovne snage UN, a Damask ima međunarodno priznati suverenitet nad tom teritorijom.

Ameri nemaju šta da traže u Siriji

Prvi sirijski diplomata je naglasio da je prisustvo američkih i turskih snaga u zemlji takođe „nelegitimno" i da se mora okončati. Podsetimo, SAD su ovog meseca pokrenule vazdušne napade u Siriji kao odgovor na raketne i napade dronovim na američke baze u regionu. Pentagon je saopštio da je gađao militantne grupe povezane sa Iranom koji navodno stoje iza bombardovanja jordanske ispostave poznate kao Toranj 22 u kojoj su ubijena tri američka vojnika. Sirija je osudila napade na svoju teritoriju kao "ilegalne" prema međunarodnom pravu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija