• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.02.2024

11:10

Nuklearna drama u svemiru! Šta ovo radi Rusija?! Vašington moli Kinu i Indiju da hitno zaustave Putina!

Reuters/Pixabay

Vesti

Nuklearna drama u svemiru! Šta ovo radi Rusija?! Vašington moli Kinu i Indiju da hitno zaustave Putina!

Podeli vest

Američki državni sekretar Antoni Blinken, na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Kine i Indije o mogućnosti da Rusija rasporedi nuklearno oružje u svemiru, piše Njujork tajms.

Kako navodi list, Blinken je rekao da su lideri Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi, ti koji moraju da odvrate Rusiju od koraka „koji bi mogao da se pretvori u katastrofu“. Na sastanku sa ministrima Vang Jijem i Subramanjamom Džaišankarom, američki državni sekretar je jasno stavio do znanja da bi „svaka nuklearna eksplozija u svemiru uništila ne samo američke, već i kineske i indijske satelite“, piše list.

Među ostalim mogućim posledicama upotrebe nuklearnog oružja u svemiru, američke vlasti i analitičari nazivaju poremećaj globalnih komunikacionih sistema, što će dovesti do poremećaja u svemu, od hitnih službi do mobilnih komunikacija. Krhotine će se rasuti po niskoj orbiti Zemlje i uzrokovati probleme u navigaciji ili čak onemogućiti rad satelita, upozoravaju oni.

Prema rečima američkih zvaničnika, neki predstavnici američkih obaveštajnih službi su se usprotivili vladi da deli američke obaveštajne podatke sa drugim zemljama. Neki su, sa druge strane, pozvali da se Kini i Sjedinjenim Državama dostavi dovoljno obaveštajnih podataka kako bi ih „uverili u ozbiljnost pretnje“. Kako prenosi Njujork tajms, Blinken je podelio neke informacije sa ministrima u Minhenu, a Vang Ji je odgovorio kako Kina obično i reaguje: govorio je o važnosti korišćenja svemira u miroljubive svrhe.

Televizijski kanal „Ej-Bi-Si“ je ranije, pozivajući se na izvore, javio da se radi govori o planovima Rusije da postavi nuklearno oružje u svemir. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je kasnije da takve vesti u zapadnim medijima predstavljaju još jednu smicalicu Bele kuće.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija