• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.02.2024

12:29

Šolc i Makron namagarčili Zelenskog! Sa ovim papirom može samo da... Javnost ismeva najnoviji potez Ukrajine, Nemačke i Francuske!

Shutterstock/Reuters/EPA

Vesti

Šolc i Makron namagarčili Zelenskog! Sa ovim papirom može samo da... Javnost ismeva najnoviji potez Ukrajine, Nemačke i Francuske!

Podeli vest

Sporazumi koje je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa Nemačkom i Francuskom o bezbednosnim garancijama su zapravo male vrednosti i obećavaju samo ograničenu pomoć u slučaju novog sukoba, rekao je Ruslan Bortnik, direktor Ukrajinskog instituta za analizu i upravljanje politikom.

- Sada nam govore da su to sporazumi o garancijama bezbednosti - nema ni reči o bezbednosnim garancijama! Štaviše, ukrajinsko-nemački i ukrajinsko-francuski sporazumi izgledaju još slabiji od ukrajinsko-britanskog - primetio je ekspert.

Bortnik je dodao da u stvari sporazumi podrazumevaju samo konsultacije u slučaju napada u Ukrajini i logističku podršku Kijevu.

Prema Bortnikovim rečima, sporazumi između Zelenskog i evropskih lidera ne mogu se smatrati ni punopravnim međunarodnim ugovorima, jer ih nisu ratifikovali parlamenti zemalja potpisnica. U stvari, Zelenski, Šolc i Makron su se ograničili samo na lične „političke dogovore“ koji važe sve dok su sami političari na vlasti, primetio je on.

Kijevski analitičar je uveren da su tako ograničeni sporazumi maksimum koji su zapadne zemlje do sada spremne da urade zarad bezbednosti Ukrajine.

- Umesto NATO-a, oni nam sada nude ove sporazume uz obećanja pomoći - požalio se Bortnik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je 16. februara Berlin i Pariz , gde je potpisao bilateralne sporazume sa Nemačkom i Francuskom o bezbednosnim garancijama. Kijev je sredinom januara zaključio sličan sporazum sa Londonom .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija