• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2024

07:10

(VIDEO) Gori Balkan! NATO u Albaniji sprema nešto krupno! Alijansa povuka zabrinjavajući potez: Stavlja se..

Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Gori Balkan! NATO u Albaniji sprema nešto krupno! Alijansa povuka zabrinjavajući potez: Stavlja se..

Podeli vest

Vazduhoplovna baza Kučova u Albaniji stavljena je u službu NATO-a, prenela je danas albanska televizija Top Čenel.

Ovaj, doskora napušteni aerodrom, bio je ponos albanskog diktatora Envera Hodže, koji je vladao od Drugog svetskog rata, do smrti. Pre svega zbog groblja „migova”, smešetnom na stazi zaklonjenoj brdima, nabavljenih još u njegovo vreme a koji su rashodovani.

Reč je o avionima tipa „mig 15”, „mig 17” i „mig 19” iz doba Sovjetskog Saveza, koji su proizvedeni u Kini. U to vreme bili su strah i trepet za zapadni deo gvozdene zavese. Sada ga je preuzeo NATO.

- Dobro je za bazu Kučova što je ova stvar pokrenuta. To je baza koja će stvoriti mogućnosti za odbrambene sposobnosti kao i za privredu grada, jer će biti novih radnih mesta. To je logistička baza koja će nastaviti da se razvija. To je dobra pozicija ne samo za našu zemlju, već i za ceo region' - rekao je bivši pilot Kučovskog puka albanske vojske Viktor Vanđeli.

Vazduhoplovna baza koja ima podzemno sklonište za letelice pre nekoliko godina bila je pod rekonstrukcijom. Izraeđna je nova pista, kontrolni toranj, hangari kako bi se mogle primiti letelice severnoatalnske alijanse.

Baza Kučova sa time je postala jedan od strateških objekata NATO-a na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Vazduhoplovna baza Kučova, jedina je taktička baza za nacionalne operacije albanske avijacije i NATO operacije.

Vazduhoplovnabaza Kučova je izgrađena 1952. kako bi je koristile zemlje Varšavskog pakta, čija je Albanija bila član.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija