• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.02.2024

11:20

Početak kraja! Zelenski donosi odluku od koje svi drhte! Ukrajini se crno piše, situacija izmiče kontroli!

EPA/Shutterstock

Vesti

Početak kraja! Zelenski donosi odluku od koje svi drhte! Ukrajini se crno piše, situacija izmiče kontroli!

Podeli vest

Ukrajinski parlament razmatra izmene zakona o mobilizaciji, a prema informacijama CNN-a, očekuje se da će nova pravila biti usvojena za nekoliko sedmica.

Reforme koje se predlažu imaju za cilj značajno povećanje broja mobilizovanih Ukrajinaca. Ova inicijativa izazvala je konflikte između bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, i predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog.

Zalužni je reagovao na izjavu Zelenskog da je potrebno dodatnih 500.000 vojnika, ističući da takav broj neće biti moguć bez primene nepopularnih mera. Nedavno je Zalužni smenjen s funkcije, a na njegovo mesto postavljen je general Sirski.

Situacija na frontu izmiče kontroli, nedostaje municije i vojnika, a obećana pomoć kasni. Svetska podrška Ukrajini opada, što dodatno komplikuje situaciju.

Ukrajinci su se dobrovoljno pridružili vojsci nakon invazije Rusije, ali se sada situacija promenila, posebno nakon neuspele kontraofanzive. Vlasti sada šalju agente za regrutaciju širom zemlje kako bi osigurale dovoljan broj vojnika.

Prema trenutnim zakonima, muškarci i žene od 18 do 59 godina mogu služiti u vojsci, dok je mobilizacija obavezna za građane starije od 26 godina. Predloženom reformom, minimalna starosna granica za mobilizaciju bi se smanjila na 25 godina.

Takođe, planira se uvođenje strožih kazni za izbegavanje mobilizacije, uključujući suspenziju vozačke dozvole ili bankovnog računa.

S obzirom na ratno stanje u zemlji, muškarcima koji su dužni da se regrutišu zabranjen je izlazak iz zemlje, osim ako su samohrani roditelji ili profesionalni sportisti.

Neki građani pokušavaju ilegalno da napuste zemlju, a kazna za pokušaj ilegalnog bega iznosi oko 204 evra.

Žene protestuju ispred parlamenta, zahtevajući da mobilizacija bude pravedna i da porodica ima ulogu u odlučivanju. Traže da se muškarci mogu vratiti kući u određenom roku, umesto da mobilizacija bude otvorena „do daljeg“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija