• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2024

18:23

London alarmirao Kijev: Imate 12 meseci! Šta onda?! Gube i poslednji deo Donbasa, teritorije na jugu...

AP/Tanjug

Vesti

London alarmirao Kijev: Imate 12 meseci! Šta onda?! Gube i poslednji deo Donbasa, teritorije na jugu...

Podeli vest

Britanska televizija "Skaj njuz" prenosi izjave stručnjaka koji upozoravaju da bi Ukrajina mogla izgubiti dodatne teritorije naredne godine, posebno deo Donbasa koji još uvek kontroliše Kijev.

Husein Alijev, britanski ekspert, izjavio je za tu televiziju da će u narednih 12 meseci Kijev verovatno pretrpeti "ozbiljne teritorijalne gubitke".

On naglašava da, ako Ukrajina ne pojača svoje odbrambene položaje, ne poveća proizvodnju municije unutar zemlje i ne unapredi mobilizaciju i regrutaciju u vojsci, postoji velika verovatnoća da će ove godine izgubiti preostali deo Donbasa, kao i neke teritorije na jugu.

Majkl Klark, bivši direktor analitičkog centra za odbrambena istraživanja u Londonu, takođe je izrazio zabrinutost, navodeći da bi Ukrajina mogla izgubiti još više teritorije koje brani do kraja ove godine. Međutim, dodaje da će zemlja uložiti napore kako bi ojačala svoje snage do 2025. godine i ubedila zapadne sile da na kraju može pobediti Rusiju.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh.

Foto: AP/Tanjug

Donbas

Početkom decembra pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 125 hiljada poginulih i ranjenih vojnika. Kako je Putin rekao na godišnjoj konferenciji za medije, Zapad je Ukrajini dao sve što je obećao, pa čak i više, a za to vreme ruske oružane snage su uništile 2,3 hiljade oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga, uključujući 747 tenkova, sovjetskih i zapadnih ("leopard", AMKS, "čelendžer 2").

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni na jednom pravcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija