• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.02.2024

15:37

Ko će krenuti na Rusiju?! Hitna reakcija NATO sila na predlog Makrona: Nemci i Britanci iznenadili sve!

Shutterstock, PngWing

Vesti

Ko će krenuti na Rusiju?! Hitna reakcija NATO sila na predlog Makrona: Nemci i Britanci iznenadili sve!

Podeli vest

Članice NATO i Evropske unije saglasne su da neće slati svoje snage u Ukrajinu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete gradu Frajburgu, a prenosi TV En-Ti-Vi.

- Još jednom smo u okviru dobre diskusije razgovarali da se ono što smo dogovorili od samog početka, odnosi i na budućnost, a to je da na teritoriji Ukrajine neće biti kopnenih snaga i vojnika, koji bi tamo bili poslati iz evropskih država ili zemalja NATO - poručio je kancelar.

On je nazvao „veoma važnim korakom napred“ to da zapadne zemlje to razumeju i istakao da su na Zapadu po tom pitanju „veoma jednoglasni“.

Istovremeno, Šolc nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio je mogućnost slanja nemačkih vojnika u Ukrajinu. Kako je rekao, po informacijama kojima raspolaže, Makronov predlog niko nije podržao.

- Čizme na zemlji nisu opcija za Nemačku. To ne može biti opcija i neće biti - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa austrijskom koleginicom Klaudijom Taner.

Foto: EPA/Shutterstock

 

On je dodao da to doprinos eskalaciji.

- Mislim da je to bila tema za razmišljanje koju je izneo Makron, koliko znam to niko nije podržao - rekao je Pistorijus.

Velika Britanija ne planira da slanje vojnika u Ukrajinu u velikom broju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na predstavnika premijera Rišija Sunaka.

- Pored manjeg broja osoblja koji se nalazi u zemlji i pomaže ukrajinskoj vojsci, nemamo nikakav plan za neku veliku operaciju raspoređivanja snaga - prenela je agencija stav premijera.

Sastankom je najviše bio razočaran slovački premijer Fico, koji je rekao da su potvrđeni strahovi Bratislave da lideri država EU imaju nameru da nastave sukob sa Rusijom po svaku cenu.

- Dogadaj je bio izuzetan, i to zbog ratoborne atmosfere. Većina učesnika je izgleda odlučna da podrži rat po svaku cenu. Bio sam veoma iznenađen što nijedna reč nije izgovorena ni o jednom mirovnom planu - izjavio je Fico.

Češka i Poljska ne razmatraju mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu

Češki premijer Petr Fiala i njegov poljski premijer Donald Tusk su na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka Višegradske grupe rekli da o tome ne razmišljaju.

- Ne razmišljamo ni o kakvom slanju vojnika u Ukrajinu - rekao je Fiala.
Tusk je potvrdio da Varšava ne namerava da šalje svoje jedinice.

Poljska ne namerava da šalje svoje vojnike u Ukrajinu, rekao je zamenik ministra odbrane Poljske Cezarij Tomčik.

U Poljskoj nema takvog plana i ideje“, rekao je on za TV „Polsat“.

Komentarišući slanje evropskih snaga NATO-a u Ukrajinu, grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da o tome nema ni govora.

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

 

- Pošto sam čuo razne komentare mojih kolega o pitanjima o kojima se možda razgovaralo u sali, želim da vas uverim da nema govora o slanju snaga, evropskih snaga NATO-a, u Ukrajinu. Ovaj problem ne postoji za Grčku i mislim da ne postoji za ogromnu većinu naših kolega - objasnio je Micotakis.

Za Švedsku ovo pitanje nije aktuelno, rekao je premijer te zemlje Ulf Kristerson.

- Tradicija Francuske nije i švedska tradicija. Poštujem želju Francuske da pomogne Ukrajini. Sada pomažemo Ukrajini na drugi način isporukama sredstava. Ukrajini takođe nije potrebno slanje vojnika, To pitanje nije aktuelno - rekao je on.

Mađarska je odlučno protiv vojnika i oružja u Ukrajinu i smtra da konflikt ne treba produbljivati već okončati, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Čujemo vesti sa jučerašnjeg sastanka u Parizu. Pozicija Mađarske je jasna i čvrsta: nismo spremni da šaljemo u Ukrajinu ni oružje ni vojnike. Rat ne treba produbljivati već okončati - napisao je Sijarto na društvenim mrežama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija