• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

27.02.2024

22:15

Posada nije imala šanse! Posle sto godina, misterija legendarnog broda je rešena! Sada znamo zašto je potonuo!

pixabay.com

Vesti

Posada nije imala šanse! Posle sto godina, misterija legendarnog broda je rešena! Sada znamo zašto je potonuo!

Podeli vest

Dana 9. jula 1904. godine, brod SS Nemesis i njegova posada od 32 člana otputovali su iz Njukasla , Australija, za Melburn . Natovaren ugljem, 73 metra dugačak brod nikada nije stigao na odredište pošto je nestao u oluji negde kod obale Novog Južnog Velsa.

Poslednji put kada je brod viđen, bio je nedaleko od obale u blizini Volongonga , gde ga je primetio drugi brod koji je takođe bio zahvaćen olujom. Sedmicama nakon tog pojavljivanja, tela posade i delovi broda isplivali su na obalu na plažama Kronule .

Uprkos ogromnom interesovanju javnosti za nestali brod i njegovu posadu iz Australije, Velike Britanije i Kanade, on nikada nije pronađen. 2022. godine, Subsea Professional Marine Services je tražio izgubljene teretne kontejnere nedaleko od Sidneja kada je naišao na olupinu . Osnovni senzorski sistemi kompanije slučajno su ga otkrili samo 10 km od obale.

Imajući jak predosjećaj da je olupina zaista nestali SS Nemesis, Heritage Nev South Vales je angažovao Organizaciju za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO) kako bi olupinu mogli definitivno identifikovati.

CSIRO je koristio napredne sonare sa više zraka za mapiranje morskog dna pre nego što je poslao kamere. Organizacija je uspela da napravi podvodne slike olupine i nakon poređenja sa istorijskim fotografijama i skicama, uspeli su da potvrde da je reč o nestalom brodu.

- Olupina se nalazi na ivici kontinentalne ploče i leži uspravno na morskom dnu, ali pokazuje značajna oštećenja i propadanje pramca i krme. Vizuelni pregled olupine pomoću kamere pokazao je da su neke ključne strukture još uvek netaknute i prepoznatljive, uključujući dva sidra koja leže na morskom dnu -objasnio je hidrografski saradnik CSIRO Fil Vandenboš.

Istraga je takođe omogućila istraživačima da utvrde šta se dogodilo sa brodom. Otkrili su da je motor bio preopterećen olujom.

Zatim, kada ga je pogodio veliki talas, brod je potonuo prebrzo da bi se mogli koristiti čamci za spasavanje.

Viši pomorski arheolog u Heritage NSV Bred Dankan navodi da "otkriće i identifikacija olupine ne samo da pruža značajne arheološke informacije o brodu i događaju potonuća, već, što je još važnije, može pružiti utehu porodicama i prijateljima onih koji su poginuo.na brodu jer pruža mesto gde mogu da tuguju za svojim najmilijima".

Svi koji su u vezi sa preminulim članovima posade pozivaju se da kontaktiraju Heritage Nev South Vales.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija