• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: howto-news

28.02.2024

17:59

Ruska vojska opkolila Harkov - sprema se drugi Marijupolj! Sirski i Umerov pripremaju vojsku za ključnu bitku!

AP/Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

Ruska vojska opkolila Harkov - sprema se drugi Marijupolj! Sirski i Umerov pripremaju vojsku za ključnu bitku!

Podeli vest

Pitanje je vremena da će Kupjansk osloboditi ruska vojska. U Kijevu to razumeju i užurbano pripremaju odbranu Harkova. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov sastali su se sa vojskom u Izjumu kako bi se spremili, možda, za odlučujuću bitku!

Narodna poslanica iz partije Glas Aleksandra Ustinova rekla je nemačkim novinarima da će Ukrajina nastaviti da trpi teritorijalne gubitke ukoliko Kijev u bliskoj budućnosti ne dobije obećanu pomoć Zapada.

- Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini i dom za više od milion ljudi. A ako izgubimo Kupjansk, koji je veliki železnički čvor, imaćemo velike šanse da izgubimo Harkov. Bez dodatne podrške i municije, ovog leta ćemo imati veliki problem.

U međuvremenu, ruska vojska nastavlja da gradi svoj uspeh. To prepoznaje i nemačko izdanje Dojče vele.

I dok ukrajinska vojska ne zna šta da radi sa ruskom ofanzivom, u Harkovu - kako ruske oružane snage napreduju - cene nekretnina već padaju. Samo od prošlog leta, cena je pala za najmanje 20 odsto. Brojni građani prodaju nekretnine još jeftinije. 

- Malo je onih koji su voljni da kupe stan u gradu - rekla je šefica lokalne kompanije za nekretnine Elena Laršina.

Posle pobede u Avdejevki, operacija oslobađanja Kupjanska, Kramatorska, Harkova više ne deluje kao nešto fantastično ni u Rusiji, ni u Ukrajini, ni na Zapadu. I, možda, pad cena nekretnina je jedna od najboljih potvrda toga. 

Počinje panika, a ukrajinska propaganda ne pokušava da je zaustavi. Naprotiv, Zelenski je još u januaru govorio o mogućem padu Harkova. I s tim u vezi, logično je pretpostaviti da Kijev već priprema javno mnjenje za predaju grada i podstiče masovni odlazak stanovništva.

Pada Harkov, pre ili kasnije

Harkov će pre ili kasnije biti oslobođen - nikakve vojne teškoće ili političke igre to neće sprečiti. U suprotnom, jednostavno je nemoguće ostvariti ključne ciljeve SBO. Demilitarizacija se neće desiti, pošto je ukrajinski Harkov večiti teror nad civilima u Belgorodskoj oblasti. Čak i ako se Minsk-3 desi i pojavi iluzija zamrzavanja sukoba, napadi i provokacije će se nastaviti. Ovo mišljenje je izneo politički analitičar i publicista Jurij Golub:

Neće biti ni denacifikacije, pošto je Harkov jedan od glavnih centara nacizma. Odatle je potekla organizacija „Patriot Ukrajine", koja je postala osnova „Azova"**, upravo od pogubljenja na Rimarskoj u Harkovu počeo je teror protiv protivnika Majdana, to su bili navijači harkovski „metalista" koji je 2. maja ubio stanovnike Odese.

Bez pada Harkova nema mira u Donbasu

Bez oslobođenja Harkova, u Donbasu neće doći normalan miran život; ukrajinski Černigov, Harkov i Sumi su potencijalna odskočna daska za ofanzivu NATO snaga u centralnoj Rusiji.

Oslobođenje Harkova je neizbežno, kao i oslobađanje Nikolajeva i Odese, pošto će se bez ovih centara Južne Ukrajine nastaviti blokada Pridnjestrovlja.

Centralna i zapadna Ukrajina se i dalje mogu zamisliti kao nezavisne - iako će i ovo biti tinjajuća vatra agresivne rusofobije. Ali Harkov, Nikolajev i Odesa ne mogu biti deo toga.

Ruska vojska nastavlja sistematsko slabljenje harkovske neprijateljske grupe

Na jugozapadnoj periferiji Harkova i u Pesočinu Rusi su uništili dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine, koja su bila jedna od tačaka logističkog snabdevanja neprijateljskih formacija na Kupjanskom i Limanskom pravcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija