• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2024

15:10

(VIDEO) Katastrofa! Satelitima prave pakao Putinu! Eksplozije čak u Sankt Peterburgu, kako će Rusija odgovoriti na ovo?!

Reuters/Beta/printscreen

Vesti

(VIDEO) Katastrofa! Satelitima prave pakao Putinu! Eksplozije čak u Sankt Peterburgu, kako će Rusija odgovoriti na ovo?!

Podeli vest

Bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine, prelazeći velike udaljenosti duboko u rusku teritoriju, lete na visini do hiljadu metara u režimu tišine i njima upravljaju satelitima, rekao je komandant jedne od borbenih jedinica Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom „Lego“.

- Svi dronovi koji lete duboko u Rusiju, lete autonomno, odnosno lansiraju se. Inače, lete u nečujnom režimu. Motor može biti drugačiji - nije bitno koji motor, najverovatnije benzinac. Dronom može da preleti čak i ceo svet ako želi, samo da ima dovoljno goriva - rekao je sagovornik za RIA Novosti.

Vojnik je objasnio, koristeći primer nedavnog napada bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine u Sankt Peterburgu, da je rastojanje od Harkova do ruskog grada na severu u pravoj liniji 1.200 kilometara. Bespilotna letelica tipa aviona, opremljena četvorotaktnim benzinskim motorom, lako može da pređe ovu udaljenost na visini do hiljadu metara, pri čemu troši oko 40 litara goriva po letu. U ovom slučaju, uređaj može nositi bojevu glavu od oko 20 kilograma.

- Pošto leti u nečujnom režimu, ne daje ništa, nema signala. Ne kontrolišu se, ukazuje im se tačka, poleteli su, dobili su kurs i navode se satelitima - objasnio je Lego.

Prema rečima vojnog lica, postoji nekoliko razloga zbog kojih bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine napadaju civilna područja. Značajan razlog je greška operatera bespilotnih letelica: kao rezultat pogrešnih proračuna, kao što je određivanje količine goriva u odnosu na rastojanje ili navođenje pogrešnih koordinata cilja, dron ne stiže do prethodno navedenog cilja i pada u proizvoljnoj tački. A drugi razlog - najveći prioritet po mišljenju borca - je psihološki faktor zastrašivanja civila.

- Sve u pozadini je čista noćna mora za stanovništvo, kao što je noćna mora Donjeck, tako je i ovo. A da do toga ne dođe, potrebno je samo da postignete ciljeve Specijalne vojne operacije za demilitarizaciju - rekao je komandant UAV odred.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija