• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

03.03.2024

17:40

Ukrajinac stoji iza više od 130 samoubistava u Velikoj Britaniji! Razvio biznis sa dostavom otrova, pozovi ga i "mišomnor"...

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

Ukrajinac stoji iza više od 130 samoubistava u Velikoj Britaniji! Razvio biznis sa dostavom otrova, pozovi ga i "mišomnor"...

Podeli vest

Britanska državna televizija Bi-Bi-Si je otkrila da je Leonid Zakutenko, stanovnik Kijeva, glavni dobavljač otrova nakon dvogodišnje istrage. Ukrajinac je navodno aktivan na onlajn platformi za samoubistvo i povezan je sa najmanje 130 smrtnih slučajeva samo u Britaniji.

Novinari su otkrili prve tragove navodnih Zakutenkovih aktivnosti kada su videli česta pominjanja „ukrajinskog dobavljača" na ozloglašenom onlajn forumu koji promoviše samoubistvo, a koji je imao desetine hiljada korisnika iz celog sveta. Novinari su zatim ušli u trag ono što su tvrdili da je njegova onlajn prodavnica, adresa e-pošte i PaiPal nalog, dobijajući podatke o njegovom identitetu.

U januaru 2022, novinari Bi-Bi-Sija su kontaktirali čoveka na mreži, predstavljajući se kao potencijalni kupac, i on je brzo potvrdio da bi mogao da isporuči hemikaliju koju često koriste oni koji su spremni da sebi oduzmu život. Međutim, kada su u februaru 2022. počela neprijateljstva između Ukrajine i Rusije, pretpostavili su da Zakutenko više neće moći da vodi svoj posao.

U maju 2023. odlučili su da ga ponovo kontaktiraju kada je u Kanadi uhapšen još jedan diler otrova. U to vreme, Zakutenko se navodno hvalio da je njegov posao porastao usred sukoba, i da je slao „pet paketa nedeljno" samo u Veliku Britaniju, a sada je nudio „ekspresnu" uslugu onima koji su spremni da plate.

U januaru 2024, novinari su pokušali da upoznaju čoveka lično preko ukrajinskog posrednika. U Ukrajini, Zakutenko je bio "superdomaćin" AirBnB -a i u početku je pristao da se sastane sa svojim potencijalnim "otrovnim kupcima" pod izgovorom da im pokaže stan za iznajmljivanje, navodi emiter.

Međutim, osumnjičeni diler je u poslednjem trenutku promenio planove i do sastanka nikada nije došlo. Novinari Bi-Bi-Sija su ipak uspeli da ga uđu u trag tako što su naručili dostavu otrova putem interneta i presreli su ga na izlasku iz kijevske pošte, gde je slao dogovoreni paket zajedno sa još najmanje 14 paketa na različite adrese širom sveta.

Kada se lično suočio sa BBC-jem, Zakutenko je negirao svoju umešanost u bilo kakve aktivnosti prodaje otrova, nazivajući optužbe „lažom". Emiter je potom upozorio britanske i ukrajinske vlasti o navodnim aktivnostima tog čoveka i forumu na kojem je bio aktivan.

Forum je još uvek bio otvoren od subote, rekao je Bi-Bi-Si. Ostaje nejasno da li su britanske ili ukrajinske vlasti preduzele mere protiv osumnjičenog. Prema BBC-u, novi Zakon o bezbednosti na mreži omogućio je britanskom regulatoru Ofcom da ukloni veb stranicu za samoubistvo, ali je nadzorni pas navodno još uvek radio na načinu da primeni zakon, i malo je verovatno da će se bilo kakva akcija sprovođenja desiti još mnogo meseci. .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15