• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.03.2024

08:34

Rat u ovoj državi će biti gori od ukrajinskog! Proročanstvo Žirinovskog ledi krv u žilama: Evropa će zadrhtati!

Shutterstock, EPA Images, Reuters

Vesti

Rat u ovoj državi će biti gori od ukrajinskog! Proročanstvo Žirinovskog ledi krv u žilama: Evropa će zadrhtati!

Podeli vest

Nakon što je Pridnjestrovlje zatražilo pomoć Rusije u vezi sa blokadom Moldavije, počele su da se šire glasine o novom ratu u regionu. Da li predviđanje Vladimira Žirinovskog počinje da se ostvaruje?

U Pridnjestrovlju je 28. februara održan kongres poslanika svih nivoa tokom kojeg je usvojena rezolucija.

„Odlučeno je da se obrati Savetu Federacije i Državnoj dumi Rusije, sa zahtevom za sprovođenje mera za zaštitu Pridnjestrovlja pred sve većim pritiskom Moldavije, uzimajući u obzir činjenicu da više od 220 hiljada ruskih državljana stalno boravi u Pridnjestrovlju i jedinstveno pozitivno iskustvo ruskih mirovnih operacija na Dnjestru, kao i status garanta i posrednika u pregovaračkom procesu“, navodi se u dokumentu.

Moldavski politikolog, Korneliju Ćurea, je u izjavi za medije primetio, da sve nije išlo tako radikalno kako su mnogi mislili, jer se u početku pretpostavljalo da će se vlasti obratiti Moskvi sa zahtevom da pomognu republici u sticanju nezavisnosti ili je inkorporiraju u Rusiju. Istovremeno je istakao, da Kišinjev zaista vrši snažan pritisak na suseda.

Žirinovski je pre četiri godine predvideo zaoštravanje situacije

Nakon što se Pridnjestrovlje okrenulo Rusiji, moldavske vlasti su počele početne pripreme za mobilizaciju u zemlji. Kako se navodi, Ministarstvo odbrane je poslalo naređenja preduzećima o potrebi hitnog obezbeđivanja postojećih vozila i druge opreme vojsci u slučaju najave mobilizacije.

U međuvremenu, na internetu se raspravlja o već zaboravljenom proročanstvu Vladimira Žirinovskog o situaciji u PMR. On je pre četiri godine rekao, da je sukob oko republike neizbežan, i da će biti još gori od onog što se dešava u Ukrajini.

Žirinovski je istakao, da ruske trupe stacionirane u Pridnjestrovlju predstavljaju elitu Oružanih snaga Rusije, i da su sposobne da „oru pola Evrope“. Ukazao je i na prisustvo ogromnog skladišta oružja u regionu, što bi moglo biti dovoljno za rat punog razmera, i koje nije tako lako eliminisati.

Foto: Shutterstock/Reuters

 

- Ako raznesete ono što je tamo, Evropa će zadrhtati. Dakle, skladište će stajati tamo po svojoj nameni - naglasio je Žirinovski.

Političar je takođe opisao mogući razvoj sukoba, upozoravajući zapadne nadzornike Moldavije, da bi to moglo biti veoma opasno za njih.

- Naš odgovor će biti oštar! Moramo im unapred reći da ćete oprati lice krvlju i da nećete imati vremena da trčite do aerodroma u Kišinjevu. I niko vas neće zaštititi. Sve ćemo vas uhvatiti. Ovo je mala zemlja - rekao je on.

Vredi napomenuti, da se Kolbasna nalazi samo dva kilometra od ukrajinske granice. Kijev je, prema insajderskim izveštajima, već ponudio moldavskoj predsednici Maji Sandu najmanje dva puta svoje usluge za rešavanje pridnjestrovskog sukoba, kako bi zauzeo skladište oružja koje se tamo nalazi.

Vojni eksperti: Neće biti lako

Vojni ekspert Vasilij Dandikin, nazvao je situaciju oko ovog skladišta neshvatljivom i složenom. Prema njegovim rečima, može doći do provokacija iz Ukrajine.

- Rumunija i Moldavija su u blizini. Saveznici kijevskog režima. Ako bude nereda, neće biti lako - primetio je ekspert.

Međutim, sada Kijev nema takvu mogućnost, a s obzirom na to kako se događaji razvijaju, granate iz PMR-a mogu čak i leteti ka Ukrajini.

Pored toga, u novembru bi u Moldaviji trebalo da se održe predsednički izbori. Zbog eskalacije pridnjestrovskog sukoba i negativnih finansijskih pokazatelja, rejting aktuelne vlade nastavlja da pada.

Ni evropske integracije, koje Sandu nameće stanovništvu svoje zemlje, ne spasavaju situaciju. Verovatno je da aktuelni predsednik možda neće biti izabran za novi mandat, a krajem godine može doći do promene političkog kursa Moldavije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija