• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.03.2024

23:18

Sirski u problemu, gde je nestalo 700 hiljada vojnika! Orban jasan, Mađarska neće na Putina! London i Vašington ćute o skandalu iz Nemačke (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Sirski u problemu, gde je nestalo 700 hiljada vojnika! Orban jasan, Mađarska neće na Putina! London i Vašington ćute o skandalu iz Nemačke (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 741. dan.

Poslali ih na klanje

U blizini Harkova, Oružane snage Ukrajine poslale su četu kaznenih vojnika da jurišaju na položaje ruske vojske, prenosi Moskovski komsomolec pozivajući se na ukrajinske Telegram kanale.

Gde je nestalo 700 hiljada vojnika

Foto: Reuters

 

U kontekstu akutnog nedostatka vojnog osoblja u Oružanim snagama Ukrajine, rukovodstvo zemlje ne može da objasni gde se nalazi 700 hiljada mobilisanih građana i šta rade , piše The Vashington Post.
U materijalu se navodi da Aleksandar Sirski, koji je početkom februara imenovan za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, još uvek nije uneo nikakvu jasnoću po ovom pitanju.

Kraj igre! Vašington sprema evakuaciju Zelenskog iz Kijeva! Kolaps Ukrajine je pitanje dana, vreme je za podvlačenje crte!

London i Vašington ćute o skandalu iz Nemačke 

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da Vašington neće komentarisati procureli razgovor oficira nemačke vojske, kako ne bi potvrdio tezu o hibridnom ratu NATO-a sa Rusijom .
Portparol britanske premijerke rekao je da je curenje razgovora između oficira Bundesvera ozbiljan problem, prenosi Blumberg.

Orban jasan, Mađarska neće na Putina!

Foto: Reuters

 

U Ukrajini se vodi posrednički rat između Zapada i Rusije, i sasvim je jasno i očigledno da Zapad taj rat ne može da dobije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
 Već je sasvim očigledno da Zapad neće dobiti taj rat protiv Rusije. Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, jer je to proksi rat, a svi znaju da glavne snage Ukrajine ne daje Ukrajina, već oni koji stoje iza nje. Dakle, to je rat između Rusije i Zapada, koji Rusija vodi preko Ukrajine - kazao je Orban u Mađarskoj privrednoj komori.
Mađarski premijer je naglasio da postoji samo jedno rešenje - mirovni pregovori, koji moraju da počnu pre ili kasnije.
- Većina zemalja zapadne Evrope, nažalost, veruje da je vreme na strani Zapada i da će, ako se rat nastavi, moći da se postignu "povoljnije pozicije" za početak pregovora. U Evropi se vodi aktivna debata o tom pitanju, a Mađarska je jedna od retkih zemalja koja misli drugačije - precizirao je Orban.
Prema njegovim rečima, Zapad je propustio priliku da zaključi mirovni sporazum kada je za to bila zainteresovana čak i Moskva.

Tako to radsi Su-34 (VIDEO)

Ruska posada lovca-bombardera Su-34 napada uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana (VIDEO)
Snimak objavilo Ministarstvo obrane Rusije.

Litvanija će pomoći Ukrajini

Litavnija će zajedno sa Češkom učestvovati u inicijativi kupovine municije za Ukrajinu, izjavila je danas litvanska premijerka Ingrida Šimonite.
Ona nije navela koliko sredstava će Litvanija izdvojiti za pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.
Prethodno je Češki premijer Petr Fijala poručio da postoji samo jedan put ka miru, a to je da se ''spreči agresor da ostvari svoje ciljeve''.

Kličko raspalio po Zelenskom zbog smene Zalužnog! To je katastrofalna odluka, nema opravdanja za nju!

SAD produžile sankcije Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden produžio je na godinu dana određene sankcije Rusiji uvedene zbog situacije u Ukrajini, prenosi TASS, pozivajući se na dokument objavljen na sajtu Bele kuc´e.
Reč je o restriktivnim merama koje su prema Rusiji primenile aktuelna administracija 21. februara 2022. godine, prethodna administracija Donalda Trampa 20. septembra 2018. i administracija 44. predsednika SAD Baraka Obame u martu i decembru 2014. u vezi sa Krimom.
"Sve ove sankcije moraju ostati na snazi i nakon 6. marta 2024. godine. Akcije i politike koje se bave ovim izvršnim naredbama i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju.

Kijev smenio još jednog vojnog komandanta

Komandant jedinica za podršku Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Gerega smenjen je s dužnosti, a njegovo mesto je zauzeo Aleksandar Jakovec, sledi iz ukaza koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine. Zelenski najavljuje još primena na komadnim položajima.
U ukazu Zelenskog se navodi da će Aleksandar Jakovec biti imenovan za novog komandanta Oružanih snaga Ukrajine . Dmitrij Gereg, koji je ranije bio na ovoj funkciji, je otpušten.

Postoje samo ruske podmornice i njihov mete, a Atlantik će biti groblje američkih ratnih brodova! Mekregor zaledio SAD!

Pentagon planira evakuaciju Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi biti evakuisan iz Kijeva usled teške situacije na frontu, smatra bivši saradnik Pentagona Stiven Brajen.

Foto: Reuters

 

GUR: Srušili smo most kod Samare

Ukrajina je saopštila da je u ponedeljak digla u vazduh železnički most u ruskom jugozapadnom regionu Samare jer je korišćen za transport „vojnog tereta".

Medvedev: Proterati ambasadore EU iz Rusije

Medvedev je rekao da je odbijanje ambasadora EU da se sastanu sa Lavrovom u suprotnosti sa idejom o postojanju diplomatskih misija. Prema njegovim rečima, nakon ovoga svi ovi ambasadori treba da budu proterani iz Rusije .
Ambasadori EU odustali su od planiranog sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom zbog niskog nivoa poverenja.
„Bili smo pozvani da razgovaramo o odnosima između EU i Rusije, ali sada ministar Lavrov kaže da se radilo o tome da nam drži predavanje. To dokazuje da smo bili u pravu što smo odbili poziv", saopštila je stalna misija EU.

(VIDEO) Ruski dron od 500 dolara uništio američki "abrams" od 10 miliona! Pentagon je poludeo posle ovog saznanja!

Taurusi i F 16 neće pomoći OSU

Snabdevanje Nemačke Ukrajini raketa Taurus, kao i lovaca F-16, verovatno neće mnogo pomoći Oružanim snagama Ukrajine, piše američko izdanje The Nev Iork Times.
„Daleko je od očiglednog da bi, čak i kada bi Nemačka dostavila Ukrajini rakete Taurus, kako je pozvao Vladimir Zelenski, to bilo odlučujuće u sukobu ", pišu novinari.

Zaharova: Lin Trejsi da prestane da laže 

Foto: EPA

 

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova u svom Telegram kanalu pozvala je ambasadorku SAD u Moskvi Lin Trejsi da prestane da laže o nemešanju Sjedinjenih Država u unutrašnje stvari Rusije, a takođe da ćute o subverzivnim aktivnostima Vašingtona u Ruskoj Federaciji.

Putin je ovo čekao dve godine! Ukrajinci su na pragu kolapsa, pitanje je dana kada više neće moći da se odupiru ruskoj vojsci!

Sirski na raportu kod Zelenskog

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski podneo je izveštaj ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom o stanju trupa. Zelenski je o tome napisao na svom Telegram kanalu.
„Čuo sam od glavnokomandujućeg o operativnoj situaciji na glavnim pravcima, reviziji oružanih snaga, rotaciji brigada i kadrovskim odlukama unutar njihovih granica", rekao je ukrajinski šef, ne precizirajući koje personalne promene menja. je govorio o.

Makrona pozvati na odgovornost

Foto: EPA/Shutterstock

 

Lider francuskog pokreta Patriota Florijan Filipot zahtevao je da Emanuel Makron bude pozvan na odgovornost zbog procurelog razgovora nemačkih oficira o napadima na Krimski most.

Poljsku uvlače u rat sa Rusijom

Oni žele da uvuku Poljsku u sukob između Rusije i Ukrajine, ali to se ne tiče poljske države , navodi se u materijalu poljskog izdanja Misl Polska.
„Još uvek možemo da biramo mir. Ne treba da uništavamo našu zemlju. I ne treba da dozvolimo našim političarima da to urade. Ono što moramo da uradimo je da podignemo glas i jasno kažemo: ne želimo da ginemo za Krim", navodi se u materijalu.

(VIDEO) Šok! Ruski vojnici poslali ponudu Bajdenu! Lud je ako ovo odbije, može da zaradi ozbiljan novac!

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 360 vojnika, dva oklopna transportera i sistem Grad na donjeckom pravcu;

◾Ruske oružane snage su zauzele povoljnije linije na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 490 vojnika;

◾Ruska PVO oborila je 81 dron Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruske trupe su poboljšale taktičku situaciju na kupjanskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 160 vojnika;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 320 ljudi i 9 jedinica tehnike na južnodonjeckom pravcu;

◾Ruske oružane snage su pogodile dve kontrolne tačke bespilotnih letelica protivnika u području Novokalinova u DNR i Antonovke u Hersonskoj oblasti;

◾Ruske oružane snage uništile su dva lansera Hajmarsa na hersonskom pravcu.

 

Svet je ovo čekao! Hoće li Rusija uzeti sve?! Medvedev upravo odgovorio na ključno pitanje o Ukrajini!

 

MO Rusije: Uništen još jedan abrams

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je uništen još jedan abrams na avdejevskom pravcu.

 

(VIDEO) Gori planeta! Ova zemlja je na korak od rata! Upali u glavni grad i napravili haos, policija zove vojsku u pomoć!

 

Rusija prati upotrebu otrovnih jedinica

Rusija sistematski prati i dokumentuje upotrebu otrovnih hemijskih supstanci od strane ukrajinskih oružanih snaga u zoni specijalne vojne operacije, rekao je za „Izvestija“ zamenik ministra industrije i trgovine Kiril Lisogorski.

- Tokom predstojeće 105. sednice Izvršnog veća Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) 5. marta, definitivno ćemo postaviti pitanja o sistemskoj upotrebi toksičnih hemikalija od strane ukrajinskih militanata i zahtevaćemo da ta organizacija da odgovarajuće procena ove kriminalne aktivnosti sa stanovišta međunarodnog prava - rekao je on.

Lisogorski smatra da će Ukrajina ometati objektivno i nepristrasno razmatranje ovog pitanja na u OZHO.
 

Šolc prevario Rusiju, Putin ovo ne prašta! Kancelara Nemačke podsetili na obećanje koje je prekršio!

 

Posade tenkova grupe "Dnjepar" uništile uporište OSU

Posade tenkova T-80BV grupe "Dnjepar" uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kordinate cilja obezbedili su izviđačku dronovi. Tenjnkisti rade po metodi "karusel": Ispale nekoliko hitaca, i menjaju položaj. Nakon toga, počinje nepad sa drugog pravca.

Ministarstvo je dodalo da nakon završetka borbenih radova, tankeri prelaze u pozadinu, gde vrše pretovar, održavanje i manje popravke, a zatim ponovo kreću u napad.
 

 

Drama! Ovi hoće da ih Putin spali! Britanci odredili glavnu metu u Rusiji: Taj cilj mora hitno da se uništi!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruske trupe pokrenule su seriju napada na Ukrajinu: U delu DNR pod kontrolom Kijeva pogođene su dve tačke privremenog razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji dve škole. A u oblasti Harkov, udarac je pao na centar za obuku OSU u Verhnjai Pisarevki .

U međuvremenu, jedan od najmasovnijih ukrajinskih dronova u poslednje vreme izveden je na poluostrvu Krim. Veći deo bespilotnih letelica oboren je sistemima PVO na prilazu Feodosiji . Međutim, jedan od dronova pao je na teritoriju skladišta nafte, a drugi na deonicu autoputa Tavrida .

U pravcu Bahmuta, ruske jedinice su proširile zonu kontrole do Voronješke ulice u Krasnoju ( Ivanovski ), a takođe su odbile napade ukrajinskih jurišnih grupa jugozapadno od naselja. A kod Avdejevke , ruske oružane snage su uništile najmanje drugi američki tenk Abrams - za njegovo uništenje korišćen je dron kamikaza „Ghoul“.

U južnodonjeckom pravcu, ruske trupe su uspele da napreduju u centralnom delu Novomihajlovke , uspostavivši kontrolu nad delom ulica Ševčenko i Soborna , kao i crkvom Arhangela Mihaila . U međuvremenu, ukrajinske formacije su prisutne u obližnjoj školi i Palati kulture.

 

(VIDEO) Strašan poraz Ukrajine, pala još jedna ključna tačka! Šok na frontu, ruski marinci digli zastavu u centru Novomihajlovke!

 

Eksplozije u Nikolajevu

U Nikolajevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

 

Drama! Bajden šalje vojsku?! Milijarder hitno alarmirao naciju: Kada ovo uradi...

 

Uništeno 373 dronova na hersonskom pravcu

U Hersonskoj oblasti je tokom prethodne nedelje neutralisano 373 drona ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

-Neprijateljski gubici za nedelju iznose: ljudstvo – do 400; tenka – 2; borbenih oklopnih vozila – 7; topova i minobacača – 45; protivvazdušnih sistema – 1; automobila – 54; čamaca - 16; dronova (oborenih i onesposobljenih) – 373; privremenih baza ukrajinske vojske – izvedeno više od 200 napada, napisao je Saldo na Telegramu.

 

Kakav horor! Ukrajinci počeli da beže, cela kolona nestala u plamenu! Dramatičan izveštaj sa fronta: Zapalili su se...

 

Napad na Kursku oblast

Ukrajinske snage napale su dronom selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

U napadu nije bilo povređenih, ali je na jednom automobilu pričinjena materijalna šteta.

 

Šok za NATO i ceo Zapad! Šta se ovo dogodilo u Avdejevki?! Vojni eksperti ne mogu da veruju: Razobličili su...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija