• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.03.2024

10:40

(VIDEO) Opasni planovi! NATO napravio presedan na Balkanu! Velike promene u Alijansi, naš komšiluk u centru dešavanja!

Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Opasni planovi! NATO napravio presedan na Balkanu! Velike promene u Alijansi, naš komšiluk u centru dešavanja!

Podeli vest

Severnoatlantska alijansa otvoriće danas preuređenu vazduhoplovnu bazu u Albaniji, a presedan u dosadašnjoj praksi biće u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu a ne zemlji članici.

Reč je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

"Zato je NATO kroz svoj namenski program za investicije i bezbednost potrošio 45,8 miliona evra od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj deo od oko pet miliona evra i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže" piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Baza Kučova predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Severnu Makedoniju i obe zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

"Na velikim vežbama NATO 2021. i 2023. godine proverevan je brzi razmeštaj američke vojske iz kontinentalnog dela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji gde su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vežbe Kučova se biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkanu", piše u tekstu.

Gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vreme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letelica albanske avijacije.

U vreme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili delove aviona i pokrali sve što se dalo odneti. Posle tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja“, dodaje se.

Nakon što se Albanija okrenula ka NATO u 21. veku počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljeni su pista i ostale površine aerodroma.

Sada je to savremena baza sa dve poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija