• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

05.03.2024

18:43

Procureli novi šok detalj! Video skandal oficira Bundesvera je sve gori za Nemačku, Putin može da počne sa slavljem!

Shutterstock/AP

Vesti

Procureli novi šok detalj! Video skandal oficira Bundesvera je sve gori za Nemačku, Putin može da počne sa slavljem!

Podeli vest

Objavljivanje snimaka razgovora nemačkih oficira na ruskim društvenim mrežama ostvarilo je jedan od Putinovih ciljeva: da stvori razdor među onima koji podržavaju Ukrajinu.

Kritike na račun Nemačke, nakon razgovora visokih nemačkih oficira o tome kako bi krstareće rakete Taurus mogle da se koriste u Ukrajini,  posebno su oštre u Velikoj Britaniji. Znamo da su ruske tajne službe prilično prisutne u Nemačkoj, rekao je bivši britanski ministar odbrane Ben Volas, a prenosi londonski Tajms.

Za organizaciju vojne pomoći Ukrajini do tada je u britanskoj vladi u Londonu bio zadužen konzervativac Volas, koji je podneo ostavku 31. avgusta 2023. godine.

Razgovor nemačkih oficira u trajanju od više od 38 minuta, koji je vodio inspektor nemačkog vazduhoplovstva general Ingo Gerharc, objavljen je na ruskim propagandnim kanalima prošlog petka. Oficiri Bundesvera su za komunikaciju koristili softver VebEk, a jedan od učesnika je pozvao iz Singapura, koristeći pametni telefon, piše Dojče vele .

Potvrda iz Nemačka stigla posle dva dana

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je medijima "curenje informacija" u nedelju popodne, dva dana nakon objavljivanja, odnosno kada je slučaj već korišćen u propagandne svrhe na ruskoj državnoj televiziji.

- To u svakom slučaju znači da moramo da se pripremimo za svaki oblik rata, uključujući hibridni, informacioni rat, rat dezinformacijama, jer je ovo veoma jasan primer za to - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu.

Dve godine nakon što je Rusija pokrenula veliku invaziju na Ukrajinu, činjenica da ona vodi hibridni rat koji uključuje dezinformacije i razdor je nesporna i u Nemačkoj.

To uključuje „iniciranje ili podsticanje političke opozicije", napisao je na Platformi Ks nemački stručnjak za bezbednost Niko Lange, koji, između ostalog, radi za Minhensku bezbednosnu konferenciju.

Nemačka vojska mora da se suoči sa pitanjem da li je delovala krajnje nepažljivo. Da li se Bundesver još uvek bori da se prilagodi hibridnom ratu Moskve?

Predstavnik vladajuće Konzervativne partije i bivši predsednik Odbora za odbranu Tobajas Elvud, govoreći u Donjem domu britanskog parlamenta, postavio je pitanje Nemcima: "Zašto se nisu poštovali osnovni protokoli?"

- S obzirom na to da je intenzitet kojim Rusija špijunira Nemačku i druge zemlje velik, Moskva nije morala da nauči ništa više od tog prisluškivanja od onoga što su već pretpostavljali - rekao je Elvud za Bi-Bi-Si u ponedeljak.

On je pozvao Nemačku da pokrene „ozbiljne rasprave o tome zašto se to uopšte dogodilo". Elvud ne beži od kritike nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji i dalje uporno odbija da isporuči krstareće rakete Taurus Ukrajini.

Berlin je "beznadežno naivan"

Džejms Dejvis, koji drži katedru za međunarodne odnose na Univerzitetu St. Gallen u Švajcarskoj, u intervjuu za Dojče Vele kaže da smnjada su mnogi saveznici iznenađeni što Rusija špijunira razgovore nemačkih vojnih zvaničnika. Možda ih ne čudi što su ni Nemci iznenađeni, što govori sve o stavu Nemačke. u Alijansi".

Incident samo potvrđuje rašireno mišljenje "da je Berlin zanemario svoje vojne sposobnosti i da je beznadežno naivan kada su u pitanju mogućnosti i namere Moskve". Nemačka je „beznadežno naivna", a šteta po odnose sa NATO partnerima je očigledna. To nije promenio ni pokušaj nemačkog ministra odbrane Pistorijusa da ograniči štetu, dva dana nakon što su podaci procureli.

Pistorijus: Hibridni napad dezinformacijama

To je „hibridni napad dezinformacijama, izaziva podele, to je podrivanje našeg jedinstva i shodno tome moramo da odgovorimo sa posebnim oprezom, ali ne manje odlučno", rekao je Pistorijus.

Nemačka vojna obaveštajna služba MAD sada istražuje da li su bezbednosni standardi prekršeni, posebno u vezi sa činjenicom da je za video konferenciju izabrana platforma komercijalnog internet provajdera.

- VebEk ima sertifikovane formulare i u zavisnosti od sadržaja, na primer, može se koristiti do određenog nivoa poverljivosti i tajnosti - rekao je Pistorijus.

Ministar kaže da za sada neće biti posledica po službenike koji su učestvovali u prisluškivanom razgovoru. 

- U principu, ne spekulišem o kadrovskim posledicama pre nego što se istrage završe - rekao je Boris Pistorijus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija