• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.03.2024

23:39

Bugarska šalje Zelenskom gvozdike i oklopne transportere! Uništen hangar sa pomorskim dronovima u Odesi (FOTO/VIDEO)

EPA/Shutterstock

Vesti

Bugarska šalje Zelenskom gvozdike i oklopne transportere! Uništen hangar sa pomorskim dronovima u Odesi (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 742. dan.

Blumberg: Bela kuća raspravlja o slanju Ukrajini 200 miliona dolara iz fondova Pentagona

Foto: Reuters

 

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra mogućnost korišćenja 200 miliona dolara namenjenih za finansiranje američke vojske kao paket hitne pomoći Ukrajini, preneo je Blumberg , pozivajući se na izvore. Dakle, Bela kuća traži način da pošalje oružje ukrajinskim oružanim snagama dok Kongres ne odobri finansiranje pomoći Ukrajini.

200 miliona dolara, kako piše Blumberg, može da se iskoristi za kupovinu trenutno kritičnog naoružanja, municije i druge opreme koja je potrebna Oružanim snagama Ukrajine. Prema jednom od izvora agencije, konačna odluka još nije doneta.
Kongres SAD razmatra predlog zakona o pružanju finansijske pomoći Ukrajini od oktobra 2023. godine. Sredinom februara, Senat je odobrio inicijativu da se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodeli više od 95 milijardi dolara pomoći. Dokument mora da odobri Predstavnički dom, ali zakonodavci odbijaju da ga prihvate bez mera za jačanje granice.Zelenski traži naoružanje
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da u svetu postoji dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i mogućnosti proizvodnje oružja za odbranu, a da je Ukrajini potrebno oružje sada da bi se spasili životi ljudi.

Gotovi su! Rusi javljaju: Pentagon priznao poraz Ukrajine! Ostin najavio katastrofu - da li je Zelenski svestan ovoga?!

Nema povređenih u grčkoj delegaciji, napad dronom

Ranije je grčki list "Proto tema", pozivajući se na člana grčke delegacije, objavila da grčki zvaničnici na čelu sa premijerom Kirijakosom Micotakisom na čelu, nisu povređeni u Odesi.
List je tvrdio da je automobil ukrajinskog predsednika koji je bio na 150 metara od grčke delegacije bio meta napada dronom.
Takođe je navedeno da se u gradu čula jaka eksplozija malo pre susreta Micotakisa i Zelenskog.
List je naveo i da u grčkoj delegaciji nemaju problem sa bezbednošću u Odesi.

Pametnom sve jasno! Broj milionera u Ukrajini tokom rata porastao za 16 odsto! Ne kaže se džaba "nekom rat, a nekom brat"!

Uništen hangar sa pomorskim dronovima u Odesi

Ruske snage izvele su u 11.40 precizan raketni napad na hangar u industrijskoj zoni luke Odesa u kojem se vršila priprema za borbenu primenu bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Cilj napada je postignut i objekat je uništen, ističe se u saopštenju.
Ukrajinska vojska je saopštila da je pet osoba je stradalo danas u ruskom napadu na Odesu.

Šolc: Afera prisluškivanja nije nanela štetu

Foto: Reuters

 

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je poverenje između Nemačke i njenih saveznika toliko dobar da im skandal sa prisluškivanjem oficira Bundesvera nije naneo štetu.

Putin može da slavi! Poljska nije izdržala, prodaće Kijev! Varšava će zatvoriti granice sa Ukrajinom i ruska pobeda biće neizbežna!

Ranjeni civili u Kremni

Dve osobe su poginule, a dve ranjene u ukrajinskom napadu na mesto Kremena u LNR, saopštile su lokalne vlasti.

Bugarska šalje gvozdike i oklopne transportere

Bugarska vojska počela je prebacivanje partije stare oklopne tehnike u Ukrajinu, javlja TV bTV.
Bugarski parlament je u novembru ratifikovao sporazum o isporuci Kijevu 100 starih oklopnih transportera koji su se od 80-tih godina čuvali u skladištima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Isporuka je kasnila iz finansijskih razloga.
Kijevu je namenjeno 110 vozila a prva partija postavljena je danas na platforme za transport.
Na mestu odakle kreće isporuka nalaze se i samohodne artiljerijske haubice „Gvozdika"ali nije jasno da li su i one namenjene Kijevu.

Autobus sa civilima naleteo na minu

U gradu Kirovsku u LNR, autobus koji je prevozio putnike do groblja, naišao je na minu, saopštio je gubernator oblasti Leonid Pasečnik.
On je dodao da je poginulo pet osoba, dok su tri ranjene.

 

Makron: Ne budite kukavice

Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Emanuel Makron je pozvao saveznike Ukrajine da ne budu "kukavice" u podršci njenoj borbi protiv ruske invazije.

On je „potpuno stajao iza“ primedbi izrečenih prošle nedelje, ne isključujući raspoređivanje zapadnih trupa. „Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kome će biti neophodno da ne budemo kukavice“, rekao je francuski predsednik tokom posete Češkoj.

Nismo bili ratoborni

Govoreći nakon sastanka sa češkim kolegom Petrom Pavelom, Makron je upitao:

„Da li je ovo ili nije naš rat? Možemo li skrenuti pogled u verovanju da možemo pustiti stvari da idu svojim tokom? Ne verujem, i zato sam pozvao na strateški nalet i u potpunosti stojim iza toga... Ne želimo nikakvu eskalaciju, nikada nismo bili ratoborni.”

Au! S kim se ovo Putin sastao?! Krupne stvari uskoro kreću: Mapa Evrope više nikada neće biti ista!

Pistorijus: Makronove zjave nepotrebne

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Makronovi citati nisu bili od pomoći.

„Ne trebaju nam zaista, barem iz moje perspektive, rasprave o čizmama na zemlji ili o tome da imamo više ili manje hrabrosti.

Pavel, bivši general NATO-a, rekao je da zapad neće preći „imaginarnu crvenu liniju“ uključivanjem u borbene operacije, ali je sugerisao da bi zemlje NATO-a mogle, na primer, da obučavaju ukrajinske vojnike u Ukrajini, što ne bi predstavljalo „nikako kršenje međunarodnih pravila“.

Potopljen ruski brod 

Ukrajina je potopila ruski ratni brod u blizini Kerčkog moreuza na okupiranom Krimu kao dodatni udarac pomorskoj moći Moskve i njenoj kontroli nad Crnim morem. Kijevska vojna obaveštajna agencija, HUR, saopštila je da je u utorak napala "Sergei Kotov" koristeći pomorske bespilotne letelice. Plovilo, koje je bilo u patroli, pretrpelo je oštećenje na krmi, desnoj i levoj strani, a zatim je potonulo, saopštio je HUR.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija