• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Asia Tajms/Informer

06.03.2024

18:28

Pentagon vođejne rata poverio veštačkoj inteligenciji! Sećate li se filma "Terminator", sudnji dan je počeo na isti način!

Shutterstock

Vesti

Pentagon vođejne rata poverio veštačkoj inteligenciji! Sećate li se filma "Terminator", sudnji dan je počeo na isti način!

Podeli vest

Kombinovani sistem zajedničke komande i kontrole u svim domenima (CJADC2) Ministarstva odbrane SAD (DOD) integrisan je sa veštačkom inteligencijom (AI) u svim domenima ratovanja i spreman je za rat.

Američko ministarstvo odbrane predstavilo je osnovnu verziju CJADC2, koja ima za cilj stratešku i operativnu dominaciju u borbama kroz povezivanje senzora iz svih rodova oružanih snaga u jedinstvenu mrežu, otkrila je zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks.  

Pentagon nastoji da digitalno poveže snage na kopnu, vazduhu, moru, svemiru i sajber prostoru kako bi nadmudrili protivnike koji koriste pametne tehnologije poput Kine. Što se brže informacije o bojnom polju mogu prikupiti, analizirati i distribuirati pomoću veštačke inteligencije i drugih programa za prepoznavanje obrazaca, brže se mogu identifikovati i pogoditi mete.

Šef Ministarstva odbrane za digitalnu tehnologiju i veštačku inteligenciju Kreg Martel rekao je da je cilj da se stvori snaga koja tečno prenosi informacije i koja je sposobna da dominira mrežama i da bombarduje mete sa velikog broja lokacija sa širokim spektrom naoružanja.

CJAD2 je evolucija starijeg koncepta Zajedničke komande i kontrole u svim domenima (JADC2).

Izveštaj američke Kongresne službe za istraživanje (CRS) iz januara 2022. kaže da je prethodno svaka američka vojna grana razvila sopstvenu taktičku mrežu, koja je često bila nekompatibilna jedna sa drugom. U međuvremenu, vojska je prepoznala da će budući sukobi zahtevati brže donošenje odluka, što će zahtevati efikasniji proces.

Međutim, CJADC2 ima određene rupe.Stju Magnuson napominje u Nacionalnoj odbrani ovog meseca da, na zajedničkom nivou, svaka američka vojna grana i dalje sprovodi sopstveni projekat taktičke mreže.

Magnuson ukazuje na doktrinarne izazove u implementaciji CJADC2, napominjući da će uključivanje saveznika u CJADC2 doneti nove izazove, jer druge vojske imaju različite načine da rade stvari.

Štaviše, Kina je razvila svoj koncept preciznog ratovanja sa više domena (MDPV) kao odgovor na američki JADC2, a sada i CJADC2. Kineski MDPV ima za cilj da upotrebi veštačku inteligenciju i velike podatke kako bi brzo identifikovao slabosti u američkom operativnom sistemu, a zatim kombinovao snage iz više domena kako bi pokrenuo precizne udare na te ranjivosti.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija