• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/WSJ

05.03.2024

19:12

(VIDEO) Ima li Rusija na ovo odgovor?! Ameri razvili bespilotne borbene avione, Pentagon naručio 1.000 letelica!

Printskrin

Vesti

(VIDEO) Ima li Rusija na ovo odgovor?! Ameri razvili bespilotne borbene avione, Pentagon naručio 1.000 letelica!

Podeli vest

Američko ratno vazduhoplovstvo počelo je da razvija program za proizvodnju oko 1.000 bespilotnih borbenih aviona u koje će biti ugrađena veštačka inteligencija - objavio je američki list The Wall Street Journal.

Naveo je da će nove letelice zameniti zastarelu flotu lovaca i bombardera modernijim i jeftinijim bespilotnim analozima.

Program modernizacije dobio je ime - Collaborative Combat Aircraft (CCA), a njegova vrednost se u ovoj fazi procenjuje na šest milijardi dolara. Pentagon namerava da naruči oko hiljadu bespilotnih lovaca za tu sumu.

Stotine takvih mašina ući će u službu američkog vazduhoplovstva u narednih pet godina, prenosi The Wall Street Journal i precizira da će se za dobijanje tog posla nadmetati najveće američke vojne kompanije kao što su Anduril Industries, Boeing, General Atomics, Lockheed Martin i Northrop Grumman.

Plan je da novi lovci bez posade prate i štite avione sa posadom, posebno lovce F-35 i bombardere B-21. Imaće svoje naoružanja i moći će da gađaju druge letelice i ciljeve na zemlji, kao i da obavljaju izviđačke funkcije.

Američka vojska odlučila je da aktivno koristi bespilotne tehnologije i veštačku inteligenciju zbog visokih troškova proizvodnje standardnih vojnih aviona kojima upravljaju piloti.

The Wall Street Journal potencira: „Koristeći bespilotne letelice, Pentagon želi da ojača svoju ratnu avijaciju koja je pala na najniži nivo od 1947. godine".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Svet u neverici! Na Ruse kreću GMO vojnicima i kugom?! Evo kako Pentagon vidi buduće ratove
Nimalo naivno

Svet u neverici! Na Ruse kreću GMO vojnicima i kugom?! Evo kako Pentagon vidi buduće ratove

Američki analitički centar "Rand korporejšen" ("Rand Corporation"), koji radi za odbrambenu industriju SAD i CIA, po nalogu Pentagona, napravio je scenarije budućih ratova. Izveštaj nosi naziv: "Kuga, kiborzi i supervojnici". RAND se u Moskvi vodi kao "teroristička organizacija i neprijatelj Rusije", a cilj "randovaca" je da američkim vojnim i obaveštajnim agencijama pokažu kako da unište Rusiju.

05.02.2024

16:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija