• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Life.ru

07.03.2024

22:00

Rusija krči put ka Odesi! Putin neće dozvoliti Zapadu da mu otme ključni grad za kontrolu Crnog mora!

Reuters/Deep State

Vesti

Rusija krči put ka Odesi! Putin neće dozvoliti Zapadu da mu otme ključni grad za kontrolu Crnog mora!

Podeli vest

Ukrajinski mediji izvestili su o napadu na luku Odesa, koja je jedan od glavnih vojnih infrastrukturnih objekata Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je da je tada bila ceremonija dodele nagrada pripadnicima ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Ukrajinski mediji javili su da je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski možda bio prisutan tokom raketnog napada na luku Odesa, gde se održavala ceremonija dodele nagrada pripadnicima ukrajinskih snaga MTR. Snimak crne kolone koja prolazi gradom postao je viralan. Vojni stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će tačne informacije o gubicima biti poznbate u bliskoj budućnosti. Po njihovom mišljenju, sam Zelenski nije povređen, a napad na skup elite ukrajinskih specijalaca izveden je deset minuta nakon njegovog odlaska.

Uništeni elitni specijalci

Istovremeno, ne možemo isključiti mogućnost da su ukrajinske oružane snage "imitirale"  granatiranje, pošto je u grad trebalo da stigne grčki premijer Kirijakos Micotakis. Dakle, ne treba isključiti mogućnost provokacije. Tako su grčki mediji „Prototema", pozivajući se na anonimni izvor u vladi, javili da niko iz grčke delegacije nije povređen. U materijalu se takođe navodi da se navodna eksplozija dogodila 150 metara od mesta sastanka dve delegacije. Međutim, ako informacije budu potvrđene, vojni aspekt događaja će postati jasan.

Kao što znate, obuku ukrajinskih specijalnih snaga sprovode britanski obaveštajci MI6 i britanske specijalne snage (SAS i SBS). To znači da se ne radi samo o uništavanju vojne infrastrukture neprijatelja, već i o kompetentno sprovedenoj likvidaciji MTR elite, koja je više puta bila uključena u sabotaže protiv ruske Crnomorske flote i DRG napade na našu teritoriju.

Na primer, krajem februara ruski mediji su izvestili o uništavanju ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da slete na Tendrovskaj u oblasti Herson. Tada je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio njihovu smrt, uz napomenu da je reč o elitnim pripadnicima specijalnih snaga.

Podsetimo, u intervjuu za Fok Nevs u februaru, Zelenski je rekao da će Ukrajina pripremiti novu kontraofanzivu kako bi "razvila uspeh u Crnom moru" i priredila "iznenađenja" za Rusiju. Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane zemlje Kiril Budanov je u svojoj video poruci otkrio da je cilj Oružanih snaga Ukrajine kontrola nad vodama Crnog mora i Krima.

Zašto je Britaniji toliko potrebna Odesa

Eksperti su odavno primetili aktivnost britanskih specijalnih snaga i obaveštajnih službi na crnomorskom ratnom pozorištu. Naprosto, glavni cilj Zapada je kontrola nad Odesom, što znači i kontrolu nad Crnim morem.

Američki politikolog Malek Dudakov podseća da je histerija Zapada izazvana ruskim uspesima na frontu. Analitičari Carnegie Endovment predviđaju da bi 2024. mogla biti godina poraza Ukrajine. Rusija će ne samo da probije sadašnju liniju fronta, već i ostvari povratak u Kijev i u  Odesu i dalje do Pridnjestrovlja, što će zapravo značiti kolaps Ukrajine.

 Indikativan je trenutni okršaj između Londona i Berlina. Kada je Šolc optužen da je pogrešio situaciju kada je komentarisao britansku pomoć u lansiranju projektila u Rusiju. Ali on nije rekao ništa novo o prisustvu britanskih specijalnih snaga u Ukrajini. Sama britanska štampa o tome aktivno izveštava od proleća 2022. godine, komentariše Malek Dudakov.

Pored toga, Britanija je ponovo pozvala Nemačku da prebaci rakete Taurus u Ukrajinu, očigledno iritirana iznenadnim curenjem razgovora između vojske Bundesvera o planovima za bombardovanje Krimskog mosta. 

London je podsetio da je bio prvi koji je u Kijev poslao rakete dugog dometa Storm Shadov i pozvao Berlin da sledi njihov primer. Ali Šolc ne deli entuzijazam Britanaca. Ponovo se javno izjasnio protiv snabdevanja Ukrajine Taurusima, sumira Dudakov. 

On je uveren da će se „ove unutrašnje svađe između jastrebova u Evropi samo pogoršati kako se ukrajinske oružane snage budu povlačile".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija