• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

10.03.2024

19:09

Nije samo Teksas, i Aljaska, Kalifornija i Njujork žele da napuste SAD! Amerika puca po šavovima, Bela kuća u nevolji!

Clipart/Fotoilustracija

Vesti

Nije samo Teksas, i Aljaska, Kalifornija i Njujork žele da napuste SAD! Amerika puca po šavovima, Bela kuća u nevolji!

Podeli vest

Teksas možda ima najglasniji separatistički pokret u zemlji, ali ne i najrevolucionarniji. Prema novoj studiji, to je Aljaska gde više od 35 odsto stanovnika (31 odsto u Teksasu) želi da napusti Sjedinjene Američke Države.

Podaci govore da su i Kalifornija i Njujork, kojima upravljaju demokrate, sledeći u redu za izlazna vrata. Podrška secesiji i tim državama iznosi 29, odnosno 28 odsto. Slede ih Oklahoma 28 odsto, Nebraska 25 odsto, Džordžija 25 odsto, Florida 24 odsto i Vašington 24 odsto.

Sociolog Tejlor Ort ističe da je februarska anketa u kojoj je učestvovalo oko 35.000 odraslih našla "značajnu podršku" za rasturanje SAD. Kada je u reč o kompletnim Sjedinjenim državama čak 23 odsto ispitanika želi da se njihove države razdvoje. Oko 50 odsto je protiv, a 27 odsto nije bilo sigurno.

Američki novinari primećuju porast „separatizma" zbog „političke polarizacije, rastućih tenzija između gradova i sela i neslaganja između država i savezne vlade oko pitanja kao što su imigracija i bezbednost granica".

Ankete takođe pokazuju da su mlađi ljudi spremniji za secesiju od starijih Amerikanaca. Zanimljivo je da su republikanci veći ljubitelji razdvajanja od demokrata, bez obzira gde žive. Ali zemlje sa najvećim udelom separatista nemaju direktnu vezu sa politikom, to je više vezano za veličinu zemlje, stanovništvo i ekonomiju.

Na primer, Aljaska, Teksas, Kalifornija i Njujork, koji su skloni "bekstvu", visoko su rangirani po broju stanovnika i površini zemlje. Oni takođe imaju dovoljno ekonomske moći da se sami nose sa tim - osim Aljaske, koja s druge strane ima dovoljno razvijenu naftu i rudarstvo.

Međutim, sama podrška naroda nije dovoljna da se države otcepe. To je najbolje iskusila "Konfederacija" tokom građanskog rata. Mnogi pravnici kažu da Ustav SAD ne dozvoljava državama da se izvuku.

Anketa, međutim, pokazuje da četvrtina Amerikanaca misli da bi se države mogle otcepiti po Ustavu, dok je trećina rekla da ne mogu.

Karakteristično je da su zagovornici secesije sve glasniji u Sjedinjenim Državama, a za to je, tvrde swoviolozi, odgovorna nerazumna politika lidera Bele Kuće koji su interese i brige naroda učinili manje važnim od sopstvenih ambicija. 

U svakom slučaju, biće nam izuzetno interesantno da posmatramo razvoj situacije...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija